7 znakova problema sa srcem koje žene ne bi trebale zanemarivati

Foto: Shutterstock

NEDAVNI smrtonosni srčani zastoj Lise Marie Presley šokirao je svijet. Kći Elvisa Presleyja imala je samo 54 godine i nije jedina koja je posljednjih godina skrenula pozornost na srčane probleme kod žena. Još 2012. godine, Rosie O’Donnell doživjela je srčani udar, a na TikToku je nedavno podijelila koje simptome je doživjela, a koji možda nisu očiti znakovi srčanog udara.

"Osjetila sam nalet vrućine, bila sam iscrpljena, blijeda i povraćala", rekla je, napomenuvši da su to simptomi kojih se sjeća.

@rosie Replying to @authenticvkk ♬ original sound - Rosie ODonnell

Kardiologinja dr. Deidre Mattina kaže da bismo trebali biti informirani o čimbenicima rizika i znakovima srčanog udara. Bolest srca je vodeći uzrok smrti među ženama i ubila je više od 314.000 žena 2020. u SAD-u, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Izvješće iz 2020. u časopisu Circulation pokazalo je da žene imaju veću vjerojatnost da će umrijeti od srčanog udara ili zatajenja srca nego muškarci.

"Žene često ignoriraju simptome bolesti srca, koje su kroz povijest smatrane ‘muškim bolestma’. To je daleko od istine", upozorava kardiologinja dr. Briana Costello. 

Glavni znakovi lošeg kardiovaskularnog zdravlja kod žena

Dr. Mattina ističe da je važno biti svjestan nekih manje poznatih znakova kardiovaskularnih problema kod žena. Jedna od najvažnijih stvari na koju treba paziti je promjena.

"Ako postoji simptom koji je nov i promijenio je učestalost, intenzitet ili trajanje, to je vjerojatno nešto što treba provjeriti", dodaje Mattina.

Ostali simptomi koji mogu biti znak upozorenja uključuju umor, kratki dah, oticanje nogu, bolove u predjelu prsa koji se mogu zamijeniti za žgaravicu, vrtoglavicu i lupanje srca, bol u čeljusti ili leđima i hrkanje.

"Hrkanje je često znak apneje za vrijeme spavanja koja dovodi do mnoštva promjena u tijelu koje mogu utjecati na srce", tvrdi liječnica.

Kako se zaštiti?

Prema liječnicima, vrlo je važno redovito posjećivati liječnika primarne zdravstvene zaštite i rano početi raditi na prevenciji bolesti srca. Žene su uglavnom usredotočene na ginekološke i preglede dojki, dok druge stvari zanemaruju. 

Liječnik može procijeniti krvni tlak, kolesterol i glukozu. Ako bilo što od toga odstupa od preporučenih vrijednosti, to može biti znak da je žena izložena većem riziku od srčanih bolesti. Ponekad se ova stanja mogu riješiti zdravom prehranom i tjelovježbom. Preporuka Američke zaklade za srce je baviti se aktivnostima umjerenog intenziteta 150 minuta tjedno ili intenzivnim aktivnostima 75 minuta tjedno.

Pročitajte više