Ne postoji namirnica koja deblja

Foto: Carls Jr.

POSTOJE mnoge namirnice koje se nalaze na crnoj listi kao namirnice zbog kojih se debljamo i smatramo da su glavni uzrok pretilosti, no ta zabluda je vrlo daleko od istine.

Ne postoji hrana koja deblja i ona od koje mršavimo, već je pravi uzrok količina hrane koju konzumiramo-kalorijski višak.

Naše tijelo u jednom danu potroši određenu količinu energije za obavljanje, prije svega, vitalnih funkcija za život (rad dišnog, srčanog, živčanog i ostalih sustava) što se naziva bazalni metabolizam, dok određeni broj kalorija iskoristi za sve ostalo što aktivno radite u danu (bilo kakav fizički napor), tzv. radni/aktivni metabolizam.

Nadalje, ukupna potrošena energija nadoknađuje se hranom. Dakle, postoji točan broj kalorija (kao ekvivalent potrošenoj energiji) koji, ako se zadovolji, ne uzrokuje niti povećanje niti smanjenje tjelesne težine jer je potrošena energija jednaka onoj koju smo unijeli namirnicama.

Budući da je naše tijelo vrlo pametan stroj, kada unesemo više energije nego što je potrebno, ono taj višak skladišti u obliku potkožnog masnog tkiva kako bi u slučaju kada ostane bez glavnog izvora energije (hrane), moglo posegnuti u "skladište" po spremljene zalihe.

Što to znači?

Dokle god broj kalorija koji ste unijeli, pa makar i iz izvora kao što je čokolada ili masni burek, ne prelazi onaj broj kalorija koji ste potrošili vi se nećete udebljati, tijelo neće imati što spremiti kao salo jer je iz tih izvora iskoristilo svu unesenu energiju isto kao što bi to napravilo i iz nekog povrća.

Određene namirnice u maloj količini sadrže veliki broj kalorija i s njima je lako prekoračiti potrebe, te ako je prehrana bazirana na njima, uz nedostatak aktivnosti, vrlo vjerojatno je da ćete voditi borbu s kilama.

Takve namirnice ne treba stavljati na crne liste i izbjegavati u širokom luku, već mogu biti dio uravnotežene prehrane.

Profesor nutricionizma Mark Haub sa sveučilišta Kansas proveo je eksperimentalnu dijetu od 10 tjedana tijekom koje je sve obroke zamijenio čokoladicama. Uz slatkiše unosio je još zamjenski protein u prahu, te vitamine i minerale , i uz istu količinu aktivnosti koju ima inače, izgubio čak 12 kila. Nepoželjan kolesterol smanjio se za 20 posto, dok su se ukupni trigliceridi (oblik masti) smanjili za oko 40 posto.

Ključan je podatak taj da je na dnevnoj bazi unosio 2/3 kalorija koje su mu potrebne za održavanje tjelesne težine, i samim time je dokazao tezu kako gledajući s aspekta gubitka tjelesne težine ne postoje namirnice koje debljaju, već pretilost proizlazi iz neumjerene i neuravnotežene prehrane.

Pročitajte više