Stres i crijevne bolesti: Što je sindrom iritabilnog crijeva?

Foto: Shutterstock

SINDROM iritabilnog crijeva: što je i kako se boriti protiv ove bolesti? 

Znate li da funkcionalni poremećaji probavnog sustava spadaju među najčešće bolesti suvremenog čovjeka? Jedna od takvih bolesti je i sindrom iritabilnog crijeva kojeg izaziva najčešće - stres! Sindromi ove bolesti su zatvor koji nakon nekoliko dana prelazi u višednevni proljev praćen izrazito jakim bolovima u donjem dijelu trbuha. Uz navedene javlja se i nekoliko drugih simptoma: nadimanje, podrigivanje, pojačani vjetrovi, žgaravica, rani osjećaj sitosti nakon jela itd.

Također, intolerancija na određenu hranu često prati sindrom iritabilnog crijeva, što može sugerirati alergiju kao mogući uzrok njezinog nastanka. U ovakvim slučajevima savjetuje se tzv. eliminacijska dijeta uz nadzor liječnika kako bi se iz prehrane izbacila namirnica koja izaziva iritaciju.
 
Uz izbjegavanje stresa, jedan od načina liječenja ove bolesti je i prilagodba prehrane. Prehrana mora biti siromašna dijetetskim vlaknima i svim drugim namirnicama koje bi mogle izazvati nadražaj i poremećaje u funkciji crijeva, posebno u fazi bolesti koju karakterizira višednevni proljev.
 
Nakon što proljev prođe savjetuje se u prehranu polako uvoditi namirnice koje nadopunjuju obroke vlaknima, ali onima topivima u vodi, poput pektina. Ovdje spadaju jabuke, kruške, lisnato i gomoljasto povrće, a od žitarica zob i ječam.
 
Kod većine pacijenata savjetuje se uvođenje redovitog vježbanja s ciljem redukcije stresa i napetosti. Najbolji izbor su lagano trčanje ili brzo hodanje, pilates, vožnja biciklom, joga i slične relaksirajuće aktivnosti koje će pozitivno utjecati na nakupljeni stres i time i smiriti bolesnikova crijeva.
 
Izvor: Fit-team

Pročitajte više