Video: Isprobajte vježbe mobilnosti za kvalitetno zagrijavanje cijelog tijela!

Foto: Shutterstock



ZLATNO pravilo vježbanja glasi: zagrijavanje se nikada ne smije preskočiti! Nažalost, u praksi to i nije baš tako- zagrijavanje prije treninga se često preskače ili je ono jako loše i nedovoljno za trening koji slijedi.

Budući da rekreativci sve intenzivnije vježbaju, te rade složene pokrete s opterećenjima po raznim novim programima, zagrijavanje je postalo još važnije nego prije, tj. potrebno je unaprijediti ono klasično s malo istezanja i razgibavanja. Kvalitetno zagrijavanje uvelike pospješuje izvedbu na treningu i još važnije znatno smanjuje rizik od ozljeda.

Prije bilo kakvog treninga snage, jakosti ili mišićne izdržljivosti potrebno je nekoliko minuta odvojiti za vježbe mobilnosti koje se rade kao dio zagrijavanja. Nemojte gubiti previše vremena na trčanje, bicikliranje i sl. aktivnosti, dovoljno je 5-7 minuta aerobne aktivnosti za podizanje temperature tijela, a nešto više vremena izdvojite na sljedeće vježbe.

U ovom videu možete pogledati neke dobre vježbe za zagrijavanje donjeg dijela tijela dinamičkim vježbama mobilnosti:

Isto tako, u videu pogledajte vježbe mobilnosti za gornji dio tijela:


Sa ovim vježbama vaše bi zagrijavanje ukupno trebalo trajati između 10-15 minuta i potrebno ga je raditi prije svakog intenzivnijeg treninga. Isprobajte neke vježbe mobilnosti već na sljedećem treningu i primjetit ćete kako ćete se lakše nositi s vježbama u glavnom dijelu treninga. Kada nastanu ozljede već je kasno i one vas mogu udaljiti od treninga na kratko, ali često i na dugo vremena, a kvalitetno zagrijavanje je dokazano najbolja metoda prevencije koja postoji.



 

Pročitajte više