Vrijeme je godišnjih odmora: SOS u restoranu - Što jesti?

Foto: Shutterstock
 
VEĆINA razloga zašto ste uspješni ili malo manje uspješni u provođenju određenog plana prehrane bazira se na odlukama koje donosite. Naravno, lako je reći da ćete se bez ikakvog problema pridržavati određenog plana prehrane ako sjedite doma i proučavate ga. No, u stvarnom svijetu nije neobično da se i pomno isplanirane stvari ponekad počinju rapidno brzo raspadati. Budimo realni. Da, možete jesti svoje zobene ujutro, piti proteinske shakeove nakon treninga, čak i nositi vlastitu hranu sa sobom... Ali ne možete baš uvijek kontrolirati uvjete u kojima ćete se zateći. Tj. možete, ali onda vjerojatno nećete izlaziti iz kuće ili u boljem slučaju imate nekoliko osobnih pomagača i asistenata koji brinu za vas...
 
Dakle, vrijeme je godišnjih odmora. Poprilično sam sigurna da će se dio vas tih dana zateći i u restoranu, ponekad društvo ili obitelj baš želi jesti vani i jednostavno to ne možete izbjeći… Ali ono što možemo kontrolirati jesu - vlastiti odabiri! Iako imate društveni život (koji da, vrlo često uključuje i druženja oko stola) ne znači da se morate odricati svojih ciljeva i skretati sa svojeg zacrtanog fitness putovanja! Dapače - to su pravi trenuci da pokažete da ostajete vjerni svojim ciljevima i motivima. Kako? Evo nekoliko brzopoteznih savjeta koji će vam takve situacije olakšati bez obzira gdje se nalazite! Da, čak i na godišnjem!
 
1. PILETINA ILI BURGER?
 
Kada je u pitanju meso, pretpostavimo da se u većini vremena oslanjaš na nemasno meso (krto) kao što su piletina, puretina itd. Ako u restoranu ne postoji ta opcija odluči se za burger. On ne treba neizbježno uvijek biti neprijatelj liniji. Kao glavnog krivca više bih označila bijela napuhana peciva, masne umake, majoneze, dressinge, topljene sireve, pržene krumpiriće i ono što nazivaju domaćim krumpirom u restoranima brze hrane te sve što se služi uz meso. Sve to fino prekrižite i samo uz meso uzmite salatu. Puno bolji izbor, zar ne?
 
2. PIZZA?
 
Situacija: U pizzeriji ste. Naravno niste mogli izbjeći jer je godišnji odmor i svi su raspoloženi za pizzu, a vi ne želite biti na koncu večeri prozvani uništavačem hedonizma. Ili ostati sami u apartmanu. No, isto tako ne želite uništiti svoju muku u teretani lošim izborom iz jelovnika. Umjesto slavonske, gurmanske ili meksičke pizze, odlučite se za vegetarijansku malu pizzu. Odbacite sve dodatke koji se nude poput parmezana, dodatnog kečapa, vrhnja itd. Naručite veliku mineralnu vodu, umjesto uobičajenog slatkog gaziranog pića! Puno bolje!
 
3. KREMASTO ILI BALZAMIČNO?
 
Salate su zdrave i dobre za liniju. Trebalo bi biti jednostavno. Ali zašto da bude jednostavno kada možemo zakomplicirati? Zašto da budu zdrave kada ih možemo učiniti nezdravima? Nema potrebe komplicirati. Pustite sirotu salatu da bude baš onakva kakva i je u svojoj biti. Svježa, malokalorična, bez dodatnih kremastih dressinga, Cezara i tisuću otoka. Nemojte pogoršavati stvari. Ako je već želite začiniti, učinite to jabučnim octom, acceto balsamicom, maslinovim uljem ili limunovim sokom. Oni su sasvim dovoljno društvo vašoj salati.
 
4. TALIJANSKI RESTORAN?
 
Naravno da ste pristali, pa morate se družiti! Ako je izbor pao na "tjestenina opciju" uzmite pametno stvari u svoje ruke. Recite ne masnim sirnim i mesnim umacima, te se odlučite za laganije povrtne umake, one od rajčica ili piletine. Svakako odaberite integralnu tjesteninu ako postoji izbor! Nadamo se da ne moramo niti upozoravati kako je parmezan doista nepotreban dodavač kalorija u cijelu priču. Zaista se može i bez njega!
 
5. JESTE ZA DESERT?
 
Ako postoji izbor, odlučite se za voćni smoothie, ali tražite da vam umjesto tone šećera zaslade samo jednim zaslađivačem ili, još bolje, stevijom! Ako već nemate izlaza od kolača i torti odaberite voćnu "light" opciju umjesto čokoladnih, teških varijanti. Također, parfe kreme su manje zlo od teških krema s margarinom. Ako baš morate, najbolji izbor bi bila jedna šarena voćna salatica ili kakav lakši ljetni sorbet!
 
6. I JOŠ……
 
- Riblji restorani su više-manje ok izbor - na kraju krajeva, ako ste se zatekli na moru, to je izvrsna prilika da isprobate neki domaći "morski specijalitet". Samo izričito u restoranu zatražite friško ulovljenu ribu - ulovljenu tog jutra (jer turistima često žele uvaliti mačka u vreći)
 
- Uvijek popijte barem 3-5 dcl obične ili mineralne vode prije obroka, jer upravo u tim situacijama više jedu oči nego što je zapravo glad prisutna. Također, često se upravo žeđ brka s gladi.
 
- Uz obrok naručite običnu ili mineralnu vodu, a ako situacija baš nalaže alkohol, malo kvalitetnog crnog vina ima primat nad ostalim slatkim i kaloričnim alkoholnim pićima (posebice žestokim!)
 
- Često su porcije zaista pretjerane pa ih podijelite s nekim po pola
Prilozi su upravo to kako im i ime govori - prilažu se glavnom jelu. Dakle, ne trebaju biti ogromni pa i njih prepolovite u slučaju gigantskih porcija!
Salate su zakon! Njima povećajte volumen obroka!
 
Dobar tek svima i dobro nam se odmorite i uživajte na godišnjem odmoru!

Izvor: Fit-team

Pročitajte više