Zašto treba izbjegavati upale mišića i kako ih tretirati?

Foto: Shutterstock



UPALA mišića nije nova pojava, te postoji i javlja se od kad je sporta i tjelovježbe. Svi ste barem jednom imali upaljene i natečene mišiće čiji je uzrok bila nekakva tjelesna aktivnost. No, znate li zapravo kako nastaje upala na mišićima i znači li to da je vaš trening bio dobar?!

Upale se najčešće javljaju kod početnika ili povratnika u trening, a ponekad i kod uvođenja novih vježbi, pokreta ili novih aktivnosti koje vježbač prije nije često radio. Ponajviše se pojavljuju nakon aktivnosti pri kojima se mišić izdužuje pod većim opterećenjem, primjerice kada spuštate utege pri nekoj vježbi, ili kod trčanja nizbrdo. Prvotno je prevladavalo mišljenje kako je upala izazvana povećanom količinom laktata nakon treninga, ali se to kasnije pokazalo potpuno netočnim.

Kasnija istraživanja, biopsije mišića nakon treninga pokazala su kako su upale prouzročila mala oštećenja na mišićnim vlaknima nastala uslijed koncentričnih i (u većoj mjeri) ekscentričnih pokreta. Ta se mikrooštećenja kasnije regeneriraju, a mišići se razvijaju ako su adekvatno stimulirani. Iz toga možemo zaključiti kako je za razvoj mišića potreban određeni stupanj mikrooštećenja i upalnih procesa koji potiču regeneraciju i adaptaciju mišićnih vlakana. Međutim, oštećenja u maloj mjeri su poželjna, više ne znači i bolje, a previše može biti jako loše. Stoga, nemojte trenirati s ciljem da upalite mišiće, niti je upala mjerilo dobro odrađenog treninga. Zapravo, ako niste tek počeli vježbati, ne biste trebali često osjećati upale. Kod nekih popularnih fitness treninga, poput crossfita, odlazeći u ekstreme gotovo svaki trening može biti kontraproduktivno ako se mišići previše oštećuju.

Pokazalo se kako vježbači koji treniraju češće, te rijetko osjećaju upale, ostvaruju adekvatan stimulans na mišiće i bolje napreduju u usporedbi s onima koji rjeđe, primjerice jednom tjedno, znatno više oštete mišiće na treningu. Cilj treninga bi vam trebao biti napredak u intenzitetu i količini obavljenog rada, a ne pojava upala. Ako se već pojave, upale smanjujte blagom masažom, adekvatnim odmorom i prehranom bogatom vitaminima i mineralima te unosite puno tekućine, a nikako nemojte uzimati analgetike koji usporavaju regeneraciju mišićnih stanica.    


 
 

Pročitajte više