Adidas, Nike i Puma se opasno natječu – tenisice se vežu same, a neke su proizvedene iz oceana

Foto: Twitter Adidas

ZA koji dan na tržištu će se pojaviti nove Adidasove tenisice za trčanje izrađene od otpadne plastike iz mora i oceana. Čak 95 posto materijala stiže od otpada, a samo 5 posto od recikliranog poliestera – no riječ je o 100 posto recikliranim tenisicama, prvima takve vrste u svijetu.

Osim toga, izgledaju i predivno, a vijest o njima doslovno je rasplalila fanove diljem svijeta.

Riječ je o modelu Adidas UltraBOOST Uncaged x Parley čija će cijena biti oko 220 dolara, a iako je potreba za ovakvom proizvodnjom ogromna, Adidas je najavio da će u prodaju zasad pustiti samo 7.000 pari ovih tenisica.

Nadamo se da Adidas kasnije neće odustati od recikliranih materijala s obzirom da su naša mora i oceani toliko onečišćeni plastičnim otpadom da on doslovno uništava ekosustav cijele planete – u moru i nakon što ga se izvadi.



Nadamo se zapravo da će se ovim primjerom povesti i drugi proizvođači koji očito razmišljaju o napretku. Ne doduše u isto smjeru.

Iz Pume su naime najavili da su već proizveli 50 pari tenisica koje se vežu same, uz pomoć auto-diska ugrađenog u jeziku koji ima svoj punjač, a veže tenisice uz pomoć senzora i malog gumbića.



Doduše, to je svojevrstan odgovor Nikeu koji je u prvoj polovici ove godine najavio svoj prototip tenisica koje se same vežu, odnosno prilagođavaju vašoj nozi. Tenisice su nazvane Hyper Adapt 1.0, ali ih zovu i Back to the Future, a predstavio ih je sam Michael J. Fox. Neke ih nogometne zvijezde već imaju.

Naravno, na prototipu će se još raditi, a prvi primjerci bit će pušteni na tržište krajem studenog.




 

Pročitajte više