Ako ste skloni ožiljcima, evo što to može govoriti o vašem zdravlju

Foto: Shutterstock

VELIKE su šanse da ste barem jednom u životu zaradili ožiljak. Ožiljci zapravo mogu ukazivati ​​na neke zanimljivosti po pitanju vašeg zdravlja koje ne bi bilo loše znati, osobito ako ste skloni nezgodama. Ipak, važno je najprije imati na umu da čak i ako vam lako ostaju ožiljci, to ne mora nužno značiti da postoji neko konkretno zabrinjavajuće stanje.

"Ožiljci lako mogu imati više veze s vašom genetikom", rekla je za Romper dr. Suzanne Friedler, certificirana dermatologinja u medicinskom centru Mount Sinai.

 "Ista osoba može imati različite ožiljke na različitim mjestima na tijelu", nastavlja Friedler. "Prsa imaju tendenciju da slabo zacjeljuju. Također, ljudima tamnije puti ostaju vidljiviji ožiljci nego ljudima svijetle puti."

Ožiljci se mogu pojaviti čak i nakon ozljeda za koje mislite da nisu dovoljno teške da bi do njih dovele, što znači da je teško predvidjeti kad će se pojaviti. Pored genetike kao glavnog razloga, ovo su još neki:

Možda imate kroničnu upalu

U studiji iz 2017. objavljenoj u International Journal of Molecular Sciences istraživači su tvrdili da dvije vrste ožiljaka, keloidni i hipertrofični ožiljci, mogu biti rezultat kronične upale u donjem sloju stanica kože. I keloidni i hipertrofični ožiljci izdižu se iznad površine kože, što ih često čini uočljivijim od drugih vrsta ožiljaka.

Možda vam nedostaje vitamina E

Ako ne dobivate dovoljno vitamina E iz prehrane ili bilo kojih dodataka koje uzimate, mogli biste osjetiti niz simptoma, uključujući veću sklonost ožiljcima. U ovom slučaju, najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom. Međutim, imajte na umu da su nedostaci vitamina E vrlo rijetki i događaju se najviše u slučaju da imate cističnu fibrozu, sindrom kratkog crijeva ili opstrukciju žučnih kanala.

Izgubili ste mišićnu masu ili masnoću ispod dijela kože na kojem se nalazi ozljeda

Ako vam se ožiljak čini udubljen ispod površine kože umjesto točno na površini ili je pak izdignut iznad nje, to bi moglo biti zbog onoga što se događa iznutra. Ove vrste ožiljaka često su uzrokovane gubitkom mišića ili masti ispod tog dijela.

Vaša prehrana je možda nutritivno siromašna

Vaša prehrana zapravo može igrati stvarnu ulogu u tome koliko ste skloni ožiljcima. "Dobar nutritivni status bitan je za zacjeljivanje rana", kaže dr. Maiman za Romper. "Loš nutritivni status može spriječiti stvaranje ožiljaka i produžiti faze zacjeljivanja rana."

Možda vam nedostaje vitamina C

"Dobro znamo da je vitamin C važan u zacjeljivanju rana", kaže dr. Maiman. "Iz tog razloga ljudi sa skorbutom, koji predstavlja manjak vitamina C, imaju tendenciju lakšeg ozljeđivanja i dobivanja ožiljaka."

Mogli biste imati lošu cirkulaciju

"Sve što utječe na to koliko dobro krv cirkulira kroz tkiva može utjecati i na zacjeljivanje rana i, posljedično, povećati vjerojatnost nastanka ožiljka", kaže dr. Maiman. Na primjer, stanja poput dijabetesa, pretilosti i bolesti perifernih krvnih žila mogu utjecati na cirkulaciju krvi, što može spriječiti zacjeljivanje rana i rezultirati ožiljcima.

Pušenje može usporiti proces zacjeljivanja rana

Pušenje cigareta dovodi do manje količine kisika u krvi. Zacjeljivanje rana ovisi o sposobnosti tijela da transportira svježu oksigeniranu krv i hranjive tvari prema mjestu ozljede i od njega, pa vaša ozljeda ne dobiva dovoljno kisika koji joj je potreban da bi pravilno zacijelila.

Pročitajte više