Ako želite otopiti masne naslage, nije važno što jedete, nego kako, kaže biokemičarka

Foto: Shutterstock

NAGLI skokovi i padovi glukoze izazvani jedenjem hrane bogate šećerom mogu potaknuti niz kemijskih reakcija koje pogoršavaju starenje i povećavaju mogućnost pojave bolesti. Međutim, možete poduzeti nekoliko jednostavnih koraka kako biste izjednačili razinu glukoze u krvi i tako dramatično poboljšali svoje zdravlje i vitalnost. Štoviše, to ne znači da se morate odreći čaše vina, kriške torte ili porcije tjestenine.

Najvažnije je zapamtiti da glukoza igra ključnu ulogu u probavi hrane

Ona se oslobađa kada probavni sustav razgrađuje hranu, a zatim prelazi u krvni sustav za "dostavu" po tijelu do stanica gdje se koristi za energiju.

Ako cirkulira više glukoze nego što je stanicama potrebno – kao rezultat prekomjerne konzumacije visoko obrađene ili slatke hrane – oslobađa se hormon inzulin kako bi uklonio glukozu iz krvnog sustava i pohranio je kao mast za buduću moguću upotrebu.

Obroke započnite salatom ili grickanjem nekog povrća

Jedan od najvažnijih savjeta biokemičarke Jessie Inchauspe je da svaki obrok započnete, kad god je to moguće, salatom ili tanjurom zelenog povrća. Ključ je unos vlakana u crijeva prije nego što pojedete nešto drugo.

Pametni koktel za suzbijanje žudnje za slatkim

Umiješati žlicu octa u visoku čašu vode i pijuckati prije jedenja keksa, čokolade ili tjestenine izvrstan je način da izravnate svoju krivulju glukoze i zaustavite porast inzulina. To je pametan način da obuzdate žudnju, ukrotite glad i sagorite masnoće.

Možete koristiti bilo koji ocat, ali jabučni ocat ima najbolji okus. Ovo djeluje jer octena kiselina privremeno deaktivira enzim alfa-amilazu koji pretvara šećere i škrob u glukozu. Također, kada octena kiselina uđe u krvotok, prodire u mišiće, potičući ih da brže proizvode glikogen – što dovodi do manjeg pohranjivanja glukoze u obliku masti.

S mnogo manje slobodnog protoka glukoze u vašem tijelu, imat ćete manji skok glukoze i manje inzulina u vašem sustavu. Štoviše, octena kiselina ima izvanredan učinak na DNK – govori joj da se lagano reprogramira kako bi naše stanice sagorijevale više masti, piše The Daily Mail.

Pročitajte više