Bez kave ne možete vršiti nuždu? Stručnjaci objasnili u čemu je stvar

Foto: Shutterstock

UZ OTVARANJE zavjese i ulazak pod tuš, šalica kave pokreće ljude ujutro - na više načina. Ovaj zadovoljavajući napitak podiže razinu energije uz dozu kofeina i, za mnoge ljude, brzo i pouzdano pokreće rad crijeva.

No, "s obzirom na popularnost kave, iznenađujuće je da tako malo znamo o tome kako ona utječe na gastroenteralni trakt", kaže dr. Robert Martindale, profesor kirurgije i medicinski direktor bolničke prehrane na Sveučilištu Oregon Health and Science u Sjedinjenim Američkim Državama, piše The Independent.

Nepotpuni ili pogrešni rezultati zastarjelih i nedovoljno temeljitih studija

Neke studije na tu temu - koje su obično male, stare i ograničene - sugerirale su da kofein vjerojatno nije taj koji izaziva potrebu za odlaskom na wc. Primjerice, rad objavljen 1998. godine otkrio je da kava bez kofeina ima sličan stimulativni učinak na debelo crijevo kao kava s kofeinom, dok šalica tople vode nema.

Kava je složeni napitak koji sadrži više od 1000 kemijskih spojeva, od kojih mnogi imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Vrlo je izazovan zadatak utvrditi kakav utjecaj svi ti spojevi imaju na rad crijeva.

Jedna stvar koju znamo je da kava ne utječe na sve na isti način, s obzirom na to da, prema nekim studijama, značajan broj ljudi nema bolju probavu ako pije kavu.

Također znamo da se reakcija crijeva na kavu može dogoditi brzo

Da ispijanje šalice kave može stimulirati suprotni kraj gastrointestinalnog trakta u roku od nekoliko minuta, znači da "vjerojatno prolazi kroz os crijeva i mozga", kaže Martindale. Odnosno, dolazak kave u želudac šalje poruku mozgu, koja onda "stimulira debelo crijevo da kaže: 'Pa, bolje da se ispraznimo jer stvari idu nizvodno'", objašnjava on. 

Ova komunikacija između želuca, mozga i debelog crijeva, nazvana gastrokoličnim refleksom, normalan je odgovor na jelo. Ali čini se da kava ima ogroman učinak; studija objavljena 1998. godine pokazala je da 240 ml kave stimuliralo kontrakcije debelog crijeva slične onima koje izaziva obrok od 1000 kalorija.

Istraživači su pretpostavili da je poruka kave u crijevima i mozgu vjerojatno uzrokovana jednom ili više od mnogih kemikalija kave, a možda posredovana nekim od naših vlastitih hormona koji igraju važnu ulogu u probavnom procesu, kao što su gastrin ili kolecistokinin – od kojih oba mogu porasti nakon ispijanja kave.

Mehanizam utjecaja kave ostaje nejasan

Učinak kave na crijeva može biti od pomoći nekim ljudima, uključujući one koji se oporavljaju od određenih vrsta operacija. Oslabljena funkcija crijeva uobičajena je nakon abdominalnih operacija, što može dovesti do nadutosti, boli i nemogućnosti izlučivanja plinova ili podnošenja hrane. 

Sonya Angelone, registrirana dijetetičarka i glasnogovornica Akademije za nutricionizam i dijetetiku, upozorila je da se ne treba previše oslanjati na kavu kako bismo nastavili imati dobru probavu. Ako netko ima zatvor, "to nije zato što mu nedostaje kave", kaže ona.

Angelone preporučuje jesti više voća i povrća, koji su bogati vlaknima, kao i povećanje unosa tekućine i tjelesne aktivnosti kako bi se riješio zatvor. "Ono što smatram za mnoge ljude je da jutro ne započinju jedenjem vlakana", kaže.

Kako bilo, šalica kave je i uvijek će biti šalica utjehe i pripreme za novi dan velikom broju ljudi.

Pročitajte više