Bicikliranje zimi? Zašto ne

Foto: Press, Bicikliranje zimi

RAZMIŠLJATE o pauziranju s omiljenom razonodom ili sportom na nekoliko mjeseci samo zato što sunce zalazi ranije, a obraze štipa hladan zrak? Zahvaljujući ovim savjetima sigurni smo da ćete odlučiti pedalirati i tijekom zime.

Kad nastupi zima, mnogi biciklisti pospreme svoje ljubimce s dva kotača na zimski san. Brojni su razlozi za odustajanje od omiljene rekreacije za vrijeme zimskih mjeseci – nekima je suviše hladno za pedaliranje, drugima smetaju mokre i skliske ceste, tu je i loša vidljivost zbog magle… 

No, postoje i oni koji ne žele propustiti uživanciju na biciklu čak ni po niskim temperaturama jer je vožnja bicikla zdrava i nevjerojatno zabavna tjelovježba bez obzira na uvjete – samo ako ste se za nju dobro pripremili.

Najzdraviji put do posla ili fakulteta

Vožnja bicikla po hladnom vremenu ima hrpu pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. Bez obzira voze li se MTB ili cestovni bicikli, naša tijela se doslovno bore održati toplinu na niskim temperaturama dok okrećemo pedale, zbog čega su u stalnoj potrazi za dodatnim kisikom kako bi kvalitetno cirkulirala krv i nahranila mišiće. 

Samim time naša tijela sagorijevaju i više kalorija, a mi se osjećamo sretnijima i poletnijima, što je svakako bolja opcija od negodovanja zbog smrzavanja na autobusnoj stanici ili sjedenja u autu. 

Obucite se slojevito!

Naravno da će vam prvih nekoliko minuta vožnje na biciklu biti hladno. No, kao i kod svakog sporta na otvorenom, vrlo brzo ćete osjetiti kako se tijelo zagrijava i zaboraviti na smrzavicu. 

Zato ne smijete pasti u zamku najčešće pogreške i zabundati se kao da je vani rekordna studen ikad zabilježena – već budite vjerni slojevima. Neka vaša biciklistička oprema sadrži majicu od flisa kao srednji sloj koji zadržava toplinu, dok će kvalitetna jakna kao završni sloj štititi od hladnog vjetra, ali i dopustiti cirkulaciju zraka.

Ne zaboravite izolirati i najosjetljivije dijelove tijela – obucite biciklističke hlače, nosite tople sportske čarape i vodootporne tenisice na stopalima, navucite prikladne biciklističke rukavice te ne zaboravite na mekanu potkapu koja će čuvati toplinu glave.

Pripremite bicikl za zimu

Dakako, kad je bicikliranje zimi u pitanju, ne smije se zaboraviti i oprema za bicikle! Neka vam servis bicikla bude najvažnija stavka prije nego li se zaputite u avanturu po kiši i snijegu. 

Čim vam "doktor za bicikle" da zeleno svjetlo za zimske radosti na dva kotača, obavezno nabavite nove, deblje gume za bicikl koje bolje prianjaju uz zaleđenu površinu i postavite blatobrane koji će zaustaviti nepotrebno špricanje vode na vaša leđa.

Nakon svake vožnje obavezno očistite i prebrišite svojeg ljubimca te još jednom provjerite kočnice.

I električni bicikli trebaju dodatnu pažnju zimi jer su njihove baterije osjetljive na niske temperature, pa je e-bicikle poželjno skladištiti na suhom mjestu s ugodnom temperaturom.

Foto: Biciklistička oprema za bicikliranje zimi

Budite vidljivi u prometu

Budući da je vrijeme zimi tmurnije, česte su magle, a i mrak stiže ranije, bicikli bi trebali imati ugrađena bijela prednja i crvena stražnja svjetla koja će znatno poboljšati vašu vidljivost, a ujedno ćete biti vidljivi i ostalim sudionicima u prometu. 

Dobro je na sebi nositi odjeću od reflektirajućeg materijala ili prsluk s reflektirajućim elementima, kao i nezaobilaznu kacigu koja će štititi vašu glavu ukoliko dođe do iznenadnog pada s bicikla. 

Dakle, bez obzira na to što je došao hladniji dio godine, možete voziti svoje bicikle u bilo koje doba dana, bilo gdje, sami ili u društvu prijatelja i obitelji, ali uz par dijelova biciklističke opreme koji će vašu vožnju učiniti ugodnijom i sigurnijom.

U Hervisovim poslovnicama ili web shopu možete naći sve što vam treba za bezbrižno pedaliranje zimi - biciklističke hlače, rukavice, kaciga, pa čak gume za bicikl s kojim ćete pjevajući doći do odredišta!

Pročitajte više