Bismo li smjeli jesti voće prije ili poslije obroka? Evo što kažu dijetetičari

Foto: Shutterstock

VEĆINA zdravstvenih stručnjaka tvrdi kako je konzumacija svježeg voća važna za uravnoteženu prehranu. Kako objašnjavaju, voće je odličan izvor esencijalnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa koji održavaju zdravlje našeg tijela. Međutim, sve češće možemo čuti da voće nije preporučljivo jesti u bilo koje doba dana, donosi NDTV.

Dijetetičari savjetuju kako biste trebali izbjegavati konzumiranje voća odmah nakon obroka. Jedan od najčešćih argumenata za ovu tvrdnju je da šećer i ugljikohidrati mogu dovesti do fermentacije hrane, što može ometati vaš probavni sustav. Nutricionistica Shilpa Arora slaže se s ovim savjetom.

''Voće je obrok samo po sebi pa ga se kao takvog nikada ne bi smjelo kombinirati s drugim glavnim obrocima. Naime, šećer u voću fermentira ako se probavlja s teškim proteinima za čije je probavljanje obično potrebno određeno vrijeme'', objašnjava Arora.

Dr. Zamurrud Patel, savjetnik dijetetičar, predlaže sljedeće: "Jesti voće odmah nakon obroka nije dobra ideja jer se ono možda neće pravilno probaviti. Hranjive tvari se također možda neće pravilno apsorbirati, stoga se preporučuje ostaviti razmak od najmanje 30 minuta između obroka i voćnog međuobroka."

Pročitajte više