Boli vas trbuh? Možda ste intolerantni na ovu hranu

Foto: Unsplash

AKO osjećate grčeve ili nadutost nekoliko sati nakon što pojedete određenu hranu, možda patite od intolerancije na hranu. Često se miješa s alergijom iako to nije. Uzroci intolerancije na hranu uključuju nedostatak enzima potrebnog za potpunu probavu hrane, netoleranciju na laktozu, sindrom iritabilnog crijeva te osjetljivost na pojedine aditive u hrani. Intolerancija na hranu zapravo je nesposobnost probavnog sustava da preradi određene tvari. 

Osim toga, simptomi intolerancije su neugodni i potrebno im je više vremena da se pojave od simptoma alergije. Ljudi najčešće pate od intolerancije na 20 namirnica ili skupina namirnica:

  • mlijeko i vrhnje
  • sir i jogurt
  • pšenica, pir i škrob
  • ječam, raž i pivo
  • umak od soje
  • čokolada
  • naresci
  • čips i prženi krumpirići
  • dresinzi za salatu
  • krastavci
  • jaja
  • kukuruz
  • kava

U slučaju da primjećujete pojavu bilo kakve reakcije nakon jedenja određene hrane, stručnjaci preporučuju da posjetite liječnika kako bi on utvrdio je li riječ o alergiji ili tek intoleranciji na hranu. Iako je neugodna, intolerancija nije opasna po život kao što je to slučaj s alergijom koja, ako reakcija bude dovoljno jaka, može biti i kobna, upozoravaju stručnjaci.

Pročitajte više