Čaša vina dnevno ipak nije dobra za zdravlje, upozoravaju znanstvenici

Foto: Unsplash

ČAŠA vina svake večeri ne koristi našem zdravlju, upozorili su danas znanstvenici. Istraživači tvrde da čak i mala konzumacija alkohola, definirana kao jedno piće dnevno, može učiniti ljude debljima, što pak može dovesti do dijabetesa tipa 2.

Studija, koja je uključila podatke više od 400.000 Britanaca, pridonosi desetljećima dugoj raspravi o štetnosti umjerenog pijenja. Neka istraživanja su pokazala da svakodnevno pijenje može spriječiti niz bolesti. Druga su pak tvrdila da je čak i mala količina alkohola opasna.

Sada se pokazalo da su ljudi sa svakim dodatnim pićem tjedno imali 0.36 kilograma više masti i 10 posto veće šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

“Otkriće da su oni koji često piju deblji od onih koji ne piju alkohol nije iznenađenje. S razlogom govorimo o pivskim trbusima. Nadamo se da će naše istraživanje pomoći ljudima da razumiju rizike povezane s pijenjem alkohola. Želimo potaknuti opću populaciju da odabire zdrava ponašanja”, izjavio je Christopher Snowdon, voditelj odjela za ekonomiju stila života pri Institutu za ekonomska pitanja.

Rezultati nove studije su objavljeni u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, ali kritičari tvrde da su akademici sa Sveučilišta McGill u Quebecu proveli promatračku studiju. Drugim riječima, promatrali su samo podatke poput indeksa tjelesne mase i unosa alkohola, ali ne i dodatne čimbenike koji bi mogli utjecati na težinu.

Pročitajte više