Četiri iznenađujuće nuspojave jedenja previše soli

Foto: Unsplash

NATRIJ je bitan dio naše prehrane. Ključan je za održavanje tjelesnih funkcija, ali ako se konzumira u prevelikim količinama, može izbaciti tijelo iz ravnoteže i uzrokovati nekoliko neposrednih nuspojava.

Najnovije smjernice, koje je objavio USDA, preporučuju odraslima da konzumiraju najviše 2300 miligrama natrija dnevno, što je ekvivalentno otprilike jednoj žličici soli u danu. Međutim, Američko udruženje za srce (AHA) još je strože, i sugerira da bi većina odraslih trebala smanjiti unos na samo 1500 miligrama dnevno, kako bi održali nisku razinu krvnog tlaka.

U nastavku otkrivamo koje biste simptome mogli iskusiti odmah nakon obroka bogatog natrijem, kao i dva dugoročna učinka koja biste mogli iskusiti ako unosite previše soli.

Mogli biste zadržavati vodu

Trbuh vam djeluje oteknuto nakon što ste pojeli nešto jako slano, poput vrećice čipsa? Prirodno je da se tijelo napuhne nakon konzumacije nečega bogatog natrijem.

To se događa zato što će bubrezi sačuvati dodatnu količinu vode koju popijete kako bi imali zalihe potrebne za dodatan unos natrija. Možete osjetiti i otečenost u rukama i stopalima.

Možda ćete biti neobično žedni

Kad pojedete nešto jako slano, to može uzrokovati suhoću u ustima i pojačati žeđ. Razlog je što vaše tijelo ima potrebu održavati specifičan omjer natrija i vode.

Krvni tlak mogao bi blago porasti

Ako unosite previše soli, možete doživjeti privremeni porast krvnog tlaka. To se događa jer hrana bogata natrijem može uzrokovati protok veće količine krvi kroz vaše krvne žile i arterije. To se ne mora dogoditi svima, ali redovita konzumacija obroka bogatih natrijem može dovesti do povišenog krvnog tlaka ili hipertenzije.

S vremenom možete povećati rizik od srčanih bolesti

Jedan od mogućih dugoročnih učinaka konzumacije previše natrija povećan je rizik od srčanih bolesti. Postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na to da visok unos soli uzrokuje porast razine krvnog tlaka, zbog čega dovodi do suženja krvnih žila i arterija. Kao rezultat toga, to bi moglo dovesti do povećanog rizika od srčanih bolesti, pa čak i prerane smrti.

Pročitajte više