Četiri namirnice koje bismo trebali jesti za zdrava crijeva, prema nutricionistici

Foto: Unsplash

Prehrana može značajno utjecati na naše cjelokupno zdravlje, uključujući i zdravlje crijeva. Stoga je važno paziti na hranu koju konzumiramo. Bilo da se borimo s probavnim problemima ili jednostavno pazimo na svoje zdravlje crijeva, nutricionistica Alyssa Smolen otkrila je nekoliko namirnica koje mogu u tome pomoći.

1. Voće i povrće

"Najbolji način da imate zdrava crijeva jest konzumacija raznovrsnog voća i povrća. To je zato što svako voće i povrće pruža različite hranjive tvari", rekla je Smolen za Cheapism. Tvrdi da nam je ova raznolikost potrebna za opće zdravlje, što uključuje i zdravlje crijeva.

2. Jogurt

Jogurt je jedan od najpopularnijih probiotika, a prema nutricionistici, probiotici su neophodni jer "sadrže bakterije koje su dobre za naša crijeva". Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crijeva i održavaju zdravu ravnotežu crijevne flore što je bitno za pravilnu probavu i apsorpciju hranjivih tvari.

Smolen preporučuje obični jogurt bez dodanih šećera ili umjetnih zaslađivača, jer oni mogu negativno utjecati na crijeva. 

3. Kefir

"Kefir je još jedna namirnica bogata probioticima koju biste trebali dodati u svoju prehranu", kaže Smolen. Predlaže pripremu smoothieja s kefirom ujutro za dodatnu snagu tijekom dana.

4. Hrana bogata vlaknima

Hrana bogata vlaknima dobra je za crijeva jer pomaže u promicanju zdravog probavnog sustava. "Uključivanje vlakana u prehranu ključno je za zdravlje crijeva", tvrdi Smolen. Objašnjava da vlakna djeluju kao prebiotik, hraneći korisne bakterije u vašim crijevima i promičući zdravu ravnotežu crijevne flore. Neke odlične opcije su voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i orašasti plodovi.

Pročitajte više