Četiri pogreške zbog kojih vaš čaj može prestati biti zdrav

Foto: Pexels

NEMA sumnje da je čaj vrlo zdrav napitak. Zapravo, brojne su zdravstvene prednosti redovitog pijenja crnog, pa čak i zelenog, ali i mnogih drugih vrsta čajeva. Čini se da šalica čaja može učiniti čuda za vaše tijelo. Međutim, iako je pijenje čaja samo po sebi zdravo, ako ne pazite što dodajete u njega, on vrlo lako može postati nezdrav.

1. Dodajete previše šećera

Bilo da se radi o žlici šećera ili dodatku vašeg omiljenog meda, šećer je šećer. Dodavanje malo šećera u čaj kratkoročno vam neće naštetiti. Međutim, ako dodate previše slatkih dodataka, čaj može vrlo brzo postati nezdrav. Najbolji način za uživanje u čaju je pijenje običnog čaja bez ikakvih dodataka.

2. Pretjerujete s umjetnim zaslađivačima

Što je s umjetnim zaslađivačima? Ako i dalje žudite za nečim slatkim u čaju, ali ne želite dodavati suvišne kalorije, čini se da je dobra opcija upotreba alternativnih zaslađivača koji ne sadrže kalorije. Ali, je li to sigurno? Iako su se umjetni zaslađivači pažljivo proučavali tijekom godina, istraživači još uvijek nisu uspjeli utvrditi vezu između umjetnih zaslađivača i bilo koje vrste zdravstvenih rizika. Zato FDA preporučuje da i dalje ograničite količinu umjetnih zaslađivača.

3. Dodajete mlijeko

Iako dodavanje malo mlijeka u čaj ne mora nužno biti loša navika, dobro je biti svjestan dodatnih kalorija koje tako konzumirate.

4. Predugo namačete čaj

U čajevima se također nalazi određena doza kofeina. Prosječna količina kofeina koju unesete ispijanjem čaja kreće se od 20 do 40 miligrama (u usporedbi sa šalicom kave koja sadrži oko 100 miligrama). Međutim, ako niste oprezni s time koliko dugo namačete svoj čaj prije nego što ga popijete, količina kofeina se može povećati. Naime, što duže namačete čaj, on će postati tamniji, imat će gorak okus i povećat će se količina kofeina koju sadrži, piše Eat This, Not That.

Pročitajte više