Četiri simptoma raka grla o kojima bismo se trebali konzultirati s liječnikom

Foto: Shutterstock

PUŠENJE izlaže ljude većem riziku od raka, uključujući rak usta, grla i pluća. Također pridonosi sužavanju arterija i povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog udara, moždanog udara i demencije.

Prema posljednjim podacima Eurostata, Bugarska je članica Europske unije s najvećim postotkom pušača, gdje 28.2% stanovnika starijih od 15 godina redovito svakodnevno konzumira duhan. Slijede Grčka s udjelom od 27.2%, Mađarska s 25.8%, dok Latvija i Hrvatska dijele četvrto mjesto s 24.9% pušača. Dakle, Hrvatska dijeli četvrto mjesto pušačkih nacija u EU.

S obzirom na taj podatak, važno je biti svjestan simptoma raka grla. To su stalna promuklost, grlobolja koja traje duže od šest tjedana, poteškoće s gutanjem i grlobolja u kombinaciji s bolom u uhu. Ako uočite bilo koji od ovih simptoma, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Odvikavanje je teško, ali isplativo

Zdravstvene prednosti prestanka pušenja su neporecive. 

"Čak i oni koji su pušili dugi niz godina mogu postići zdravstvene i financijske dobrobiti prestankom pušenja. Iako su dobrobiti veće ako se prestane pušiti u mlađoj dobi, odnosno što ranije, istraživanja su pokazala da nikada nije prekasno za donošenje ove važne odluke", istaknuo je dr. Robert Redfield, bivši direktor Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Simptomi odvikavanja od pušenja najčešće uključuju žudnju, razdražljivost i nemir. Neki mogu također iskusiti probleme s koncentracijom, spavanjem, glađu, debljanjem te osjećajima depresije, tjeskobe ili tuge, prema pisanju US Newsa.

Pročitajte više