Četiri znaka povišenog kolesterola koja možemo uočiti na nogama

Foto: Shutterstock

AKO se ne prepozna na vrijeme i ne liječi, povišeni kolesterol u krvi može dovesti do velikih problema, a posebno kada je u pitanju zdravlje našeg srca i kardiovaskularnog sustava, što je danas jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu. No kako prepoznati da imamo povišeni kolesterol? Kako donosi Mayo klinika, postoje određeni znakovi koji mogu ukazivati na to, a neki od njih uočljivi su na našim nogama.

Rani simptomi koji mogu otkrivati da imamo povišeni kolesterol, a javljaju se na nogama podrazumijevaju:

  • oticanje donjeg dijela nogu
  • oticanje stopala
  • osjećaj neuobičajene težine u nogama
  • bolove u listovima.

Do ovih pojava dolazi zbog sužavanja ili začepljenja krvnih žila koje nose krv od srca do nogu.

Osim simptoma koji se javljaju na nogama, ostali znakovi koji su također pokazatelj da bismo mogli imati problema s razinom kolesterola jesu bolovi u kukovima ili donjem dijelu leđa, izrasline na kapcima, ubrzan rad srca (tahikardija) te uvijek hladna stopala.

Iako se simptomi visokog kolesterola javljaju kod mnogih ljudi, većina ih zamijeni s nekim drugim stanjima ili ih u potpunosti ignorira što može biti itekako opasno. Studije pokazuju kako su ljudi s neliječenim kolesterolom skloniji srčanim i moždanim udarima, ali i mnogim drugim bolestima.

Kako bismo održali zdravu razinu kolesterola, stručnjaci savjetuju da pripazimo na pravilnu prehranu, a posebno unos hranjivih tvari, izbjegavamo alkohol i cigarete, dovoljno odmaramo, pokušamo što manje biti pod stresom te se svakodnevno krećemo, odnosno redovito bavimo tjelesnom aktivnošću.

Pročitajte više