Dermatolog dijeli brzi test kojim možete provjeriti zdravlje svog srca

Foto: Pexels

Bolesti srca i krvnožilnog sustava ubrajaju se u vodeće uzroke smrti u mnogim zemljama svijeta. Stoga bi uočavanje bilo kojeg znaka upozorenja moglo biti spasonosno. Iako su neki simptomi srčanih problema prilično jasni, poput boli u prsima i otežanog disanja, postoje i suptilniji.

Dermatolog Daniel Sugai upozorio je da se kod ljudi sa srčanim oboljenjima mogu pojaviti batićasti prsti, što znači da se vrhovi prstiju povećavaju i šire, a nokti zakrivljuju prema dolje.

"Ovo je zabrinjavajući znak koji upozorava na bolesti srca i pluća, uključujući rak pluća", rekao je na TikToku.

@drspf Skin, hair and nails definitely mirror our overall health #dermatology #drsugaiskincare #nailchange #lungcancer #diabetes #psoriasis #nailclubbing ♬ Love Is Gone (feat. Dylan Matthew) (Acoustic) - SLANDER, Dylan Matthew

Da biste provjerili imate li batićaste prste, morate spojiti dva suprotna prsta. Između zdravih prstiju pojavljuje se otvor u obliku dijamanta.

Batićasti prsti povezuju se s bolestima srca zbog niskih razina kisika u krvi, što se može dogoditi ako srce ne može pravilno pumpati krv po tijelu. To također znači da može ukazivati na rak pluća ili neko drugo stanje.

Ostali znakovi bolesti srca kojih treba biti svjestan uključuju bol u prsima, kratkoću daha, bol u cijelom tijelu, osjećaj slabosti i mučninu.

Pročitajte više