Stvar broj 1 koju trebate izbjegavati ako imate predijabetes, prema dijetetičarima

Foto: Shutterstock

Predijabetes je stanje u kojem je šećer u krvi viši od normalnog, ali nije dovoljno visok da bi se dijagnosticirao kao dijabetes. Nažalost, ovo stanje nije uvijek očito.

Međutim, dobra je vijest da se predijabetes može poništiti kako ne bi došlo do dijagnoze dijabetesa tipa 2, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Bilo da imamo predijabetes ili znamo da nam je potrebna pomoć u kontroli šećera u krvi, dvije dijetetičarke preporučuju jednu malu promjenu. Možemo je početi prakticirati već danas kako bismo smanjili rizik od predijabetesa.

Uobičajena navika loše utječe na kontrolu šećera u krvi

Dijetetičarka i stručnjakinja za njegu i edukaciju o dijabetesu, Jocelyne Loran, navodi kako preskakanje obroka može uzrokovati nepravilne obrasce šećera u krvi tijekom dana. Razina šećera u krvi može pasti nisko kada preskočimo obroke i ponovno porasti kada jedemo.

"Tijelo više voli kada razina šećera u krvi tijekom dana ima stalne fluktuacije", rekla je za EatingWell.

Kada preskačemo obroke, razina šećera u krvi može se naglo mijenjati. Dakle, ako šećer u krvi pada prenisko, simptomi se mogu manifestirati kao ubrzani otkucaji srca, drhtavica, znojenje, nervoza, tjeskoba, razdražljivost, zbunjenost, vrtoglavica ili glad, prema CDC-u.

No, problem nije samo niska razina šećera u krvi. Preskakanje obroka, osobito doručka ili ručka, također rezultira višim razinama šećera u krvi od normalnih tijekom ostalih obroka u danu, pokazuje studija iz 2019. godine.

Preskakanje obroka može dovesti do povećanog apetita

Razina šećera u krvi utječe na glad i apetit. Kada preskačemo obroke, mogli bismo biti gladniji kasnije tijekom dana. "Što ste gladniji kad počnete jesti, to je vjerojatnije da ćete se prejedati", kaže dijetetičarka Emily Van Eck.

Kao rezultat toga, može postati teže slušati signale gladi i sitosti tijela što može predstavljati veći izazov za održavanje stabilne razine šećera u krvi. Također, studija iz 2023. godine ukazuje na to da bi ovakav način prehrane s vremenom mogao narušiti osjetljivost na inzulin.

Pročitajte više