Mnogi zdravstveni savjeti naglašavaju važnost uzimanja vitamina, ali način i vrijeme uzimanja mogu utjecati na apsorpciju. Primjer je kombinacija željeza i kalcija, koja zbog međusobnog natjecanja može povećati rizik od bolova i prijeloma. Stručnjaci objašnjavaju da pogrešno uzimanje vitamina D može utjecati na metabolizam i povezane bolesti poput visokog kolesterola, dijabetesa i pretilosti.
Upravo zbog toga liječnici i savjetnici za prehranu naglašavaju da pogrešno uzimanje vitamina D može "poremetiti metabolizam". Dakle, vitamin D najbolje se apsorbira uz obrok sa zdravim mastima. "Iako se vitamin D može apsorbirati i bez prehrambenih masti, učinkovitije se apsorbira kada se uzima s mastima", kaže dijetetičarka Vanessa Imus za Parade.
Liječnik dr. Raj Dasgupta dodaje: "Mast nije nužna, ali može povećati količinu vitamina D koju tijelo apsorbira". Liječnica dr. Brynna Connor napominje da nije presudno uzima li se ujutro ili navečer, već da se uzme uz obrok koji sadrži masti.
Vitamin D utječe i na metaboličko zdravlje. Liječnica dr. Beth Oller navodi da su niske razine vitamina D povezane s pretilošću, a druga istraživanja spominju povećan rizik od dijabetesa tipa 2 i visokog kolesterola. Dr. Dasgupta dodaje da niske razine vitamina D mogu oslabiti imunitet i povećati rizik od ozljeda, što posredno može pogoršati metaboličko stanje.
Količina masti potrebna za apsorpciju vitamina D nije strogo određena. Imus naglašava: "Bilo koja količina masti, čak i mala, pomoći će poboljšati apsorpciju". Dr. Connor preporučuje unos zdravih masnoća tijekom dana i navodi da je masna riba prirodan izvor vitamina D i omega-3 masnih kiselina.
Dr. Oller kaže da je "najznačajniji čimbenik u padu vitamina D nedovoljno izlaganje suncu", a na razinu mogu utjecati i medicinska stanja, starija dob te određeni lijekovi.