Dijetetičari objasnili što se događa s našim tijelom ako svaki dan pijemo kavu

Foto: Shutterstock

MNOGIM ljudima šalica kave omiljena je stvar ujutro, ali osim njezinog finog okusa, redovita konzumacija kave ima itekako velik utjecaj na naše tijelo. Kako objašnjavaju dijetetičari za Eating Well, postoji nekoliko promjena koje će se dogoditi našem organizmu ako svakodnevno pijemo kavu. Ovisno o tome kako se poslužuje, kava može imati prilično nevjerojatne učinke na naše zdravlje.

Više energije

Zrna kave u sebi sadrže kofein, odnosno prirodni stimulans koji nam može pomoći da se osjećamo energičnije i poletnije. Konkretno, ovaj spoj stimulira naš središnji živčani sustav, pomažući nam pritom da dobijemo malo više elana za dan koji je pred nama, naročito ako kavu popijemo odmah ujutro.

Uravnoteženija probava

Istraživanja pokazuju kako konzumacija kave stimulira rad debelog crijeva, odnosno kretanje koje se odvija u našem gastrointestinalnom traktu što ubrzava metabolizam, odnosno našu cjelokupnu probavu. No dijetetičari također upozoravaju kako s kavom ne smijemo pretjerivati jer može doći do proljeva ili bolova u trbuhu.

Bolje raspoloženje

Kava navodno pomaže da se osjećamo bolje i sretnije. Barem je tako otkrila studija iz 2019. godine u kojoj su ispitanici primijetili poboljšanje raspoloženja samo 30 minuta nakon konzumiranja kofeina.

Manji rizik od demencije

Kako objašnjavaju dijetetičari, kava je napitak koji sadrži brojne bioaktivne polifenolne spojeve, a oni utječu na zdravlje našeg mozga. Neki dokazi objavljeni 2021. godine u International Journal of Molecular Sciences sugeriraju kako bi konzumacija kave mogla biti povezana sa smanjenim rizikom od razvoja neurodegenerativnih stanja kao što su demencija ili Alzheimerova bolest.

Niži rizik od bolesti srca

Prema studiji iz 2018. godine čiji su rezultati objavljeni u magazinu Journal of Agricultural and Food Chemistry, uobičajena konzumacija tri do pet šalica kave dnevno povezana je sa smanjenjem rizika od bolesti srca i krvožilnog sustava čak 15 posto.

Pročitajte više