Dijetetičarka tvrdi da su ove tri namirnice najgora opcija za doručak, evo zašto

Foto: Pexels

DORUČAK je najvažniji obrok u danu, stoga je važno odmah na početku dana jesti dobru hranu. Dijetetičarka Krutika Nanavati otkrila je koje bi se namirnice trebalo izbjegavati tijekom doručka. Kao razlog ističe to što imaju negativne učinke na razinu glukoze u krvi i mogu utjecati na debljanje.

Prerađene žitarice

Prerađene žitarice, koje se često reklamiraju kao odlična opcija za doručak, mogu se povezati s porastom glukoze i utjecati na debljanje. Ove žitarice često sadrže visoke razine rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera, što uzrokuje brz porast razine glukoze u krvi nakon konzumacije, objašnjava dijetetičarka.

Bijeli kruh

Bijeli kruh mnogima je glavna namirnica za doručak, a povezuje se s porastom glukoze u krvi i debljanjem zbog visokog glikemijskog indeksa i niskog sadržaja vlakana, prenosi portal She Finds. Nanavati tvrdi da bijelom kruhu "nedostaju vlakna i stoga se brzo probavlja. To dovodi do trenutnih skokova glukoze i naknadnih padova, izazivajući glad i prejedanje".

Jogurti s okusom

Iako su vrlo ukusni, jogurti s okusom sadrže dodane šećere, sirupe i umjetna sladila koja pridonose većem glikemijskom opterećenju. Konzumacija ovih zaslađenih jogurta može dovesti do brzog porasta razine glukoze u krvi, što je opasno za osobe s dijabetesom, ali i stvara probleme onima koji žele kontrolirati svoju težinu. 

"Često prepuni dodanih šećera, jogurti s okusom mogu naglo povećati razinu glukoze u krvi i pridonijeti kalorijskom višku", objašnjava dijetetičarka.

Koje su zdravije alternative za doručak?

Umjesto ovih namirnica, dijetetičarka savjetuje da ljudi za doručak odaberu zdravije alternative koje mogu pomoći u snižavanju šećera u krvi i održavanju željene težine. 

Kao prvu opciju, dijetetičarka ističe zobene pahuljice od cjelovitog zrna. Objašnjava da su ovakve pahuljice "bogate vlaknima i da se sporo probavljaju te postupno oslobađaju energiju i stabiliziraju razinu šećera u krvi". Na popisu se nalaze i jaja, koja su izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina, doprinose dugotrajnoj sitosti, obuzdavaju želju za grickanjem i održavaju stabilne razine glukoze u krvi.

Također, za one koji žele jesti jogurt, dijetetičarka preporučuje grčki jogurt bez dodanih okusa. Ovakvi jogurti imaju "visok sadržaj proteina i nizak sadržaj šećera, pomažu u kontroli gladi i održavanju stabilne razine šećera u krvi, posebno u kombinaciji s orašastim plodovima ili sjemenkama za dodatna vlakna i zdrave masti", zaključila je dijetetičarka.

Pročitajte više