Dodajte svom blagdanskom stolu ovu hranu koja blagotvorno djeluje na probavu

Foto: Pixabay

OVIH dana u povećim količinama konzumira se masna i slatka hrana, kao i alkohol. Iako nas sve to čini veselima, riječ je o hrani i piću koji mogu uzrokovati nadutost i druge probavne tegobe. Zato nutricionist slavnih Daryl Gioffre za ove dane preporučuje pojačanu konzumaciju određenih namirnica koje jačaju zdravlje crijeva.

"Na svoju utrobu morate gledati kao na vrt u kojem želite više cvijeća, a manje korova. Metaforički rečeno, dobre bakterije su cvijeće, a loše bakterije korov. Nažalost, kod većine prevladava korov", objasnio je.

Postoje neke namirnice koje mogu pomoći zamijeniti loše bakterije dobrima, dodaje Gioffre te otkriva što je sve na popisu hrane koju preporučuje svima.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće ima puno kalija i magnezija. To su minerali koji smanjuju upalu u crijevima i neutraliziraju kiselinu. Gioffre preporučuje špinat, kelj i zelenu salatu, koje možete jesti u obliku juhe ili salate, ali i zelenog soka ili smoothieja.

Fermentirana hrana

Fermentirana hrana, poput kimchija, kiselog kupusa, kiselih krastavaca i kefira, bogata je probioticima koji blagotvorno djeluju na probavu i jačaju imunološki sustav.

Hrana bogata vlaknima

Kvinoja, divlja riža i slatki krumpir potiču redovito pražnjenje crijeva te na neki način pomažu održati ih pokretnima.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline smanjuju upalu u crijevima. Njima obiluju losos, skuša, sardine, inćuni, pastrva, orašasti plodovi, sjemenke lana, konoplje i chia sjemenke.

Pročitajte više