Dodatak ove moćne biljke mogao bi biti dobar za rad mozga, tvrdi biokemičar

Screenshot: TikTok

Ginseng je sušeni korijen jedne od nekoliko vrsta iz biljne porodice Araliaceae, a poznat je po svojim potencijalnim zdravstvenim koristima. Korijen ginsenga često se koristi u pripravcima i dodacima prehrani te ima pozitivne učinke na energiju, stres, razinu šećera u krvi i kolesterol.

Osim toga, kozmetički kirurg i biokemičar, dr. Reza T, na svom je TikToku naveo još nekoliko razloga zašto bismo trebali uzimati ginseng. Prema biokemičaru, oblik dodatka ove moćne biljke također bi mogao biti dobar za rad našeg mozga. Govoreći u videu, dr. Reza je objasnio da dodatak ginsenga zapravo poboljšava raspoloženje i pamćenje.

"Oni koji imaju gubitak pamćenja, možda bi trebali razmisliti o suplementaciji", savjetuje biokemičar.

Međutim, istraživanja o ginsengu su mješovita. Studija koju su proveli L. D'Angelo, R. Grimaldi i M. Caravaggi pokazala je da 200 miligrama ginsenga dnevno značajno poboljšava radnu memoriju mozga. No, druga studija koju su proveli Sandra Sünram-Lea, Keith A. Wesnes i Orlando Petrini, otkrila je da 400 miligrama korijena ginsenga dnevno poboljšava samo fokus, ali ne i pamćenje.

Ipak, ginseng nudi i ostale prednosti koje nisu povezane s radom mozga. Reza je objasnio da je to moćno protuupalno sredstvo.

"Upija slobodne radikale i djeluje protiv starenja", rekao je u videu. Dodao je da ginseng također može ojačati imunološki sustav.

@drreza_t Have you heard of ginseng? Here’s 5 reasons why you should be taking it! You won’t believe reason number 5. #ginseng #supplements #health #nutrition #fitness #wellness #askthedoctor #fyp ♬ Strawberry - Prod. By Rose

"Umjesto uzimanja kofeina ili nečeg drugog poslijepodne, možete uzeti malo ginsenga", preporučio je.

Na posljetku je objasnio da tableta za suplementaciju može čak poboljšati izvedbu u spavaćoj sobi.

"Za muškarce koji imaju problema sa seksualnom izvedbom, ginseng je jedna od onih stvari koje se isprobavaju tisućama godina i za koje je dokazano da imaju koristi", tvrdi dr. Reza.

Međutim, visoke doze ginsenga ili ginsenga u kombinaciji s kofeinom ili drugim proizvodima mogu dovesti do nesanice, ubrzanog rada srca, visokog krvnog tlaka, glavobolje, nervoze i gastrointestinalnih problema, upozorava Cognitive Vitality.

Stoga je najbolje posavjetovati se s liječnikom prije nego što ovaj dodatak uključimo u svoju svakodnevnu rutinu.

Pročitajte više