Doktor poslao upozorenje: Ne biste smjeli sjediti na WC-u dulje od 10 minuta

Foto: Shutterstock

MNOGI ljudi u stanju su satima biti u kupaonici. Dok obave veliku nuždu ponekad čitaju novine ili igraju igre. Međutim, dr. Karan Raj iznio je ozbiljno upozorenje.

Na TikToku je poručio da na WC-u ne bismo smjeli provoditi više od 10 minuta.

"Prvo, zbog naprezanja. Svi imamo analne jastučiće, u njima se nalaze krvne žile. Ako se naprežete predugo, ove krvne žile mogle bi nabubriti i uzrokovati hemeroide", kaže.

Druga stvar koju navodi također može uzrokovati hemeroide.

"Gravitacija vam nije prijatelj. Što duže vremena provodite na WC-u, to se duže krv skuplja u rektalnim venama, a to također uzrokuje hemeroide", pojašnjava.

@dr.karanr

Don’t do this! @Science #schoolwithdrkaran #learnontiktok #toilet

♬ Lofi - Domknowz

Hemeroidi su kvržice koje mogu biti izuzetno bolne, a mogu se pojaviti unutar ili izvan rektuma. Obično se povlače same od sebe nakon par dana, ali preporučuje se održavati intimno područje čistim i suhim te smanjiti unos alkohola i kofeina.

Također, preporuka stručnjaka je piti puno tekućine i jesti puno vlakana kako bi izmet bio mekan.

"Osim ako nemate specifično zdravstveno stanje, trebali biste težiti unosu 20 do 30 grama vlakana dnevno", dodao je dr. Karan.

 

Vlakna u prehrani povezuju se s manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva, a i dulje nas čine sitima.

Pročitajte više