Doktor tvrdi da jedan simptom visokog kolesterola može pogoditi naš sluh

Foto: Pexels

GUBITAK sluha mogao bi biti znak visokog kolesterola. Kako tvrdi dr. Peter Byrom, promjene sluha mogu biti manje poznat znak takozvanog tihog ubojice.

"Iako to možda nije prvi znak koji se pojavljuje, definitivno je nešto na što treba obratiti pozornost", izjavio je za Express.

Prema Byromu, kolesterol sužava arterije, što neizbježno ograničava protok krvi. Naše uši ovise o zdravoj opskrbi krvlju i bez nje ne mogu ispravno funkcionirati pa se zbog toga mogu pojaviti problemi sa sluhom.

"Kada je dotok krvi u osjetljive strukture unutarnjeg uha ugrožen, to može rezultirati gubitkom sluha", pojašnjava.

Primjerice, osobe s visokim kolesterolom možda će teško razumjeti razgovor u bučnom okruženju ili neće dobro čuti visoke zvukove.

Kolesterol je vrsta masnoće koju tijelo koristi za izgradnju staničnog zida i sintezu nekih od esencijalnih hormona te je normalan gradivni sastojak svake stanice tijela. Proizvodi se u jetri i apsorbira iz masnoća životinjskog podrijetla koje konzumiramo. Kad je razina kolesterola visoka, može doći do začepljenja arterija, što remeti protok krvi. Ako se ne stavi pod kontrolu, povišen kolesterol može dovesti do povećanog rizika od bolesti srca i krvožilnog sustava, ali i srčanog udara.

Pročitajte više