Doktori koji proučavaju dugovječnost tvrde da je ovo najbolja hrana za zdrav život

Foto: Unsplash

Želite li dugo živjeti? Nema jamstva, ali stručnjaci kažu da postoji mnogo stvari koje možemo učiniti kako bismo si povećali šanse za ostvarenje tog cilja. Na primjer, možemo započeti s prehranom.

Pozdravite se s ultra-prerađenom hranom i okrenite se unosu cjelovitih žitarica, voća i povrća. Evo što profesionalci, koji žele dugo i zdravo živjeti, biraju od hrane.

Povrće iz obitelji krstašica

Brokula, kupus, kelj i prokulice prepuni su hranjivih tvari koje mogu povećati šanse za dug i kvalitetan život. Dr. Mark Hyman, specijaliziran za dugovječnost, rekao je da je tajna u protuupalnim, antikancerogenim i anti-age fitonutrijentima koje sadrži povrće iz obitelji krstašica.

Tamno lisnato povrće

Prema dr. Lindi Shiue, tehnički gledano, i ovo povrće spada u ono iz obitelji krstašica, ali vrijedi ga izdvojiti zbog visokog sadržaja vlakana i folata koji gode srcu.

Masna riba

Inćuni, haringa i losos sjajni su izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Prema dr. Hymanu, jedenje masne ribe dva puta tjedno dovoljno je za smanjenje rizika od srčanog udara, aritmije, moždanog udara, visokog krvnog tlaka i povišenih triglicerida.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

"Samo pola žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno može znatno smanjiti rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti, neurodegenerativnih bolesti, bolesti dišnog sustava i raka", tvrdi dr. Hyman.

Bobičasto voće

Preskočite desert i poslužite se bobičastim voćem, bogatim antioksidansima i siromašnim šećerom.

Fermentirana hrana

Od kimchija do kombuche, fermentirana hrana sadrži korisne bakterije koje pomažu u održavanju zdravlja crijeva.

Orašasti plodovi i sjemenke

Ova hrana prepuna je vlakana i proteina, ponekad i biljnih omega-3 masnih kiselina. Odličan primjer su orasi.

Običan jogurt

Običan jogurt sadrži puno proteina, kalcija i magnezija, kao i gama-aminomaslačnu kiselinu ili GABA, neurotransmiter koji opušta tijelo, smanjuje stres i poboljšava san.

Tamna čokolada

Tamna čokolada ima više antioksidansa čak i od borovnica, još jedne namirnice koja doprinosi dugovječnosti. Tamna čokolada je zdrava i za mozak. Važno je samo birati vrste s 75 posto udjela kakaa ili više.

Mahunarke

Mahunarke mogu stabilizirati šećer u krvi i sniziti kolesterol.

Rajčica

U rajčicama se nalazi likopen, antioksidans koji pomaže zdravlju kardiovaskularnog sustava, kao i vitamin C, koji je neophodan za snažan imunitet.

Pročitajte više