Drew Barrymore (48) progovorila o prolasku kroz perimenopauzu. Evo što treba znati

Foto: EPA

MENOPAUZA se definira kao vrijeme od 12 mjeseci nakon što je osoba imala posljednju menstruaciju. Međutim, ono što mnogi ne shvaćaju jest da postoji faza prije menopauze, a ona se zove perimenopauza.

U intervjuu za CBS Morning o toj temi je progovorila Drew Barrymore.

"Shvatila sam da sam u perimenopauzi kada sam počela dobivati mjesečnicu svaka dva tjedna", izjavila je te pojasnila da su njezina krvarenja bila obilna kao u vrijeme kad je bila tinejdžerica. Liječnik joj je rekao da to može trajati 10 godina. 

Stručnjakinja za žensko zdravlje, dr. Jennifer Wider za Yahoo Life pojašnjava da perimenopauza obično počinje u 40-ima.

"Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali često uključuju promjene u menstrualnom ciklusu, valove vrućine, noćno znojenje, suhoću vagine, promjene raspoloženja, debljanje, poremećen san, zamagljen mozak i promjene u libidu", kaže.

Perimenopauza obično traje oko četiri godine, a onda nastupa menopauza.

"Može početi ranije i trajati duže ili kraće. Ako redovito osjećate jedan ili više navedenih simptoma, vjerojatno je riječ o perimenopauzi", ističe Wider.

Iako je još uvijek moguće zatrudnjeti u perimenopauzi, izgledi za to se značajno smanjuju. Međutim, kada nastupi menopauza, više ne možete zatrudnjeti.

Za pomoć kod simptoma perimenopauze liječnici mogu prepisati hormonsku terapiju. Barrymore smatra da je na početku, pa joj liječenje zasad nije potrebno.

"Žene u 40-ima, 50-ima i 60-ima izgledaju tako privlačno i osjećaju se živahno, izgledaju kao da proživljavaju svoje najbolje godine. Nekoć se menopauza smatrala znakom da si stara. Nije to to", zaključila je glumica.

Pročitajte više