Eliminirajte ove tri namirnice iz prehrane. Srce će vam biti zahvalno

Foto: Pexels

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti. Sve više ljudi svjesno je tog problema i traži načine da poboljša zdravlje srca. Dobra vijest je da ne morate vježbati tri sata dnevno i jesti isključivo ribu i hranu biljnog podrijetla da biste održali svoje srce zdravim. Nekoliko jednostavnih promjena također može puno pomoći.

Jedna od najlakših stvari koje možete učiniti jest izbaciti ili strogo ograničiti određene namirnice koje su neprijatelji zdravlju srca. Kardiolozi i nutricionisti otkrivaju za HuffPost o kojoj je hrani riječ.

Slanina

Ako volite slaninu, žao nam je, ali svi se stručnjaci slažu da je to namirnica koju treba zaobilaziti ili konzumirati samo u posebnim prilikama.

"Slanina može povisiti krvni tlak zbog visokog sadržaja soli, dok spojevi koji nastaju tijekom prženja slanine, poput policikličkih aromatskih ugljikovodika i heterocikličkih amina, doprinose upali i oštećenju krvnih žila", ističe nutricionistica Michelle Routhenstein.

Kardiolog Saman Setareh-Shenas kaže da bismo se trebali kloniti svih vrsta prerađenog i crvenog mesa.

"Ljudi koji jedu puno crvenog mesa, posebno visoko prerađenog, povezuju se s većom pojavnošću i smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti te pretilosti", upozorio je dr. Setareh-Shenas.

Bijeli kruh

Bijeli kruh ima nizak glikemijski indeks te malo hranjivih tvari i vlakana u usporedbi s cjelovitim žitaricama. Zbog toga može dovesti do brzih skokova šećera u krvi, inzulinske rezistencije i debljanja, što sve povećava rizik od srčanih bolesti i povezanih komplikacija.

"Svi rafinirani ugljikohidrati povećavaju razinu glukoze i triglicerida. Bijeli kruh je lišen svih zdravih vlakana i hranjivih tvari. Ono što je ostalo, čisti je šećer", tvrdi kardiolog Daniel Luger.

Prženi krumpirići

Kada se hrana prži, mijenja se njezin nutritivni sadržaj.

"Ona gubi vodu, a dobiva masnoću. Prženi krumpirići su opasni zbog transmasti i puno soli, što utječe na krvni tlak i povećava rizik od srčanih bolesti", objasnio je dr. Setareh-Shenas.

Redovita konzumacija pržene hrane općenito je povezana s povećanjem koronarne bolesti srca, visokog krvnog tlaka i pretilosti.

Pročitajte više