Elon Musk kaže da je povećao san na 6 sati po noći: "Manje sam spavao i manje radio"

Foto: EPA

ELON Musk kaže da su dani u kojima je pokušavao manje spavati i više raditi prošlost. Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a sada se trudi spavati najmanje šest sati po noći.

"Pokušavao sam spavati manje, ali sam shvatio da tako i manje radim. I razina boli u mozgu je veća ako spavam manje od šest sati u noći", rekao je u intervjuu s Davidom Faberom za CNBC.

Idealna količina sna varira od osobe do osobe, ali većina odraslih u dobi od 18 do 60 godina trebala bi najmanje sedam sati noćnog sna, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Nedostatak sna povezan je s bolestima srca, bolestima bubrega, visokim krvnim tlakom, dijabetesom, moždanim udarom, pretilošću i depresijom, dodaje Nacionalni institut za zdravlje.

Ako ostanete budni predugo, vaše tijelo čak oponaša simptome mamurluka, također primjećuje CDC.

I druga velika imena shvatila su koliko je san važan

Bill Gates nekoć se hvalio radoholičarskim stilom života, koji je uključivao nedostatak vremena za odmor i nedostatak prijatelja i društvenog života. Sada spava najmanje sedam sati, napisao je na svom blogu 2019.

"Moje radne noći, u kombinaciji s nedostatkom sna, uzele su velik danak", pojasnio je.

Jeff Bezos rekao je da mu je san prioritet otkako vodi Amazon.

"Osam sati sna za mene čini veliku razliku. To je količina sna koja mi je potrebna da se osjećam energično", izjavio je 2016. za Thrive Global.

Opasno je i previše raditi

Spavanje je samo dio jednadžbe, kažu stručnjaci. Još jedna varijabla je koliko vremena provodite na poslu.

Rad više od 55 sati tjedno može povećati šanse za razvoj srčanih bolesti i moždanog udara, pokazuju istraživanja. Preopterećenost poslom također može ugroziti vaše odnose i učinak na poslu, rekao je psiholog Adam Borland.

Musk često radi sedam dana u tjednu i uzima samo dva ili tri dana godišnjeg odmora. Ne očekuje da će njegovi zaposlenici modelirati takvo ponašanje, dodao je.

"Također, ne kažem da drugi ne bi trebali ići na odmor. Radim sedam dana u tjednu, ali ne očekujem da drugi to rade", pojasnio je.

Pročitajte više