Evo kako lakše prevladati dan ako imate problema zbog vraćanja kazaljki na satu

Foto: Pixabay

NADAMO se da ste među sretnicima koji su danas uspjeli odspavati sat duže. Čak i ako jeste, to ne znači da se vaš unutarnji tjelesni sat odmah prilagodio novom vremenu.

Unutarnji tjelesni sati ili cirkadijalni ritam je uvelike vođen dnevnim svjetlom i utječe na niz fizičkih i mentalnih promjena. Tjelesni sat regulira kada se budimo, kada spavamo, kada smo gladni i još mnogo toga. Pomicanjem kazaljki na satu jedan sat unatrag i početkom zimskog računanja vremena, naš tjelesni sat mora se prilagoditi mračnijim poslijepodnevima.

Što bismo mogli iskusiti nakon pomicanja kazaljki na satu jedan sat unatrag?

"U prvih nekoliko dana nakon što se kazaljke na satu pomaknu unatrag, možda ćete se buditi prerano i okretati u krevetu dok se alarm ne oglasi", kaže psihologinja Lindsay Browning.

Zbog toga bismo se mogli osjećati umornije tijekom dana.

"Tijekom zimskih mjeseci, kada sunce kasnije izlazi, ustajanje može postati teže. Sljedeći tjedan mogli biste se osjećati pospano ranije poslijepodne", napomenula je dr. Browning.

Loš san može imati učinak na niz zdravstvenih čimbenika uključujući apetit, koncentraciju i raspoloženje.

Pad raspoloženja

Ako vas pomisao na mračnije večeri čini bezvoljnima, niste sami. Kraći dani povezani su sa sezonskim afektivnim poremećajem ili zimskom depresijom, koja uzrokuje simptome kao što su loše raspoloženje, prejedanje, gubitak zadovoljstva u svakodnevnim aktivnostima, osjećaj letargije i spavanje duže od normalnog.

Utjecaj na zdravlje srca i mozga

Studije pokazuju da pomicanje sata unatrag može uzrokovati porast moždanih udara. Istraživači koji su proučavali bolnice u Finskoj otkrili su da je ukupna stopa ishemijskog moždanog udara bila osam posto veća tijekom prva dva dana nakon prijelaza na zimsko računanje vremena.

Prema jednoj studiji, pomicanje satova u jesen također može uzrokovati porast suicida kod već ranjivih ljudi, a više je i prometnih nesreća jer se ljudi navikavaju na vožnju kući po mraku.

Kako pobijediti negativan utjecaj promjene vremena?

Prema dr. Browning, u danima koji prethode pomicanju sata dobro je postupno mijenjati svoj raspored spavanja odlaskom u krevet i buđenjem 15 do 30 minuta kasnije.

Ako to niste uspjeli, nekoliko je stvari koje vam mogu pomoći da lakše prevladate današnji dan. Prvo, ograničite unos kofeina i alkohola, posebno u satima prije odlaska na spavanje. Nemojte se izležavati i izbjegavajte poslijepodnevno drijemanje.

Stvorite idealno okruženje za spavanje u spavaćoj sobi. Uklonite tehnologiju, rashladite sobu i učinite je tamnim i tihim mjestom.

"U nedjelju provedite vrijeme na otvorenom. Izložite se suncu i malo vježbajte. To je dobro za raspoloženje. Pripazite samo da ne vježbate kasnije u danu, preblizu vremenu za spavanje", tvrdi liječnica za The Sun.

Pročitajte više