Evo koju je hranu najviše voljela jesti najstarija osoba na svijetu

Foto: Profimedia

JAPANKA Kane Tanaka, za koju se vjeruje da je bila najstarija osoba na svijetu, umrla je u dobi od 119 godina, objavila je u ponedjeljak javna televizija NHK. 

Tanaka je rođena 2. siječnja 1903., u godini prvog kontroliranog leta braće Wright motornim zrakoplovom te godini u kojoj je Marie Curie postala prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu.

A kad god se govori o najdugovječnijim ljudima, otvara se pitanje o tome koja je njihova tajna, odnosno što jedu. Srećom, u ovom slučaju imamo odgovor na to pitanje zahvaljujući Japanskoj nacionalnoj turističkoj organizaciji koja je intervjuirala Tanaku 2020. godine.

"Omiljena su mi gazirana pića, posebno Coca-Cola, ali i kava i čokolada. Zapravo ne postoji ništa što mi se ne sviđa", rekla je tada. 

Ono čemu nikada nije mogla odoljeti bili su slatkiši. Tako je 2019., kada ju je Guinnessova knjiga rekorda proglasila najstarijom osobom na svijetu, tijekom ceremonije dobila kutiju čokolade i odmah je otvorila. Kad je upitana koliko čokolada želi pojesti, odgovor je bio: "100!" 

Na upit o tome koja je po njezinom mišljenju tajna dugog života, Tanaka je rekla: "To je raditi stvari koje voliš, jesti stvari koje voliš i uživati u svakom danu."

Osim toga, voljela je igrati društvene igre, rješavati matematičke zagonetke i razgovarati s ljudima. 

Ako ikada poželite posjetiti Tanakinu rodnu regiju Fukuoku, ona je preporučila guštanje u bezbrojnim ukusnim jelima, uključujući hakata ramen, motsu nabe (gulaš od iznutrica), mentaiko (riblja ikra), mizutaki i yatai štandove s hranom. 

Japan je poznat kao jedna od nacija na svijetu s najduljim prosječnim životnim vijekom, a najpoznatiji su ljudi koji žive na Okinawi. Okinawa se smatra jednom od pet takozvanih plavih zona, regija svijeta s najvećom koncentracijom stogodišnjaka.

Pročitajte više