Evo koliko koraka trebate napraviti ako želite smršavjeti

Foto: 123RF

KADA govorimo o hodanju, postoji ona uobičajena zabluda da dnevno trebate napraviti 10 tisuća koraka kako biste izgubili neželjene kilograme. 

"Hodanje bi trebalo biti dio vaše dnevne rutine bez obzira na sve", rekao je osobni trener Scott Laidler. 

Jedna britanska studija otkrila je da hodanje može smanjiti rizik od razvoja bolesti poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, demencije i nekih vrsta raka te da jedna brza desetominutna šetnja dnevno može smanjiti rizik od prerane smrti za 15 posto. 

Oni koji žele izgubiti višak masnih naslaga često prate svoje dnevno prijeđene korake. Ključno je, kao i kod mnogih stvari u životu, usredotočiti se na kvalitetu, a ne na kvantitetu.

"Ako je vaš cilj gubitak masnih naslaga, preporučio bih pet do sedam tisuća kvalitetnih ubrzanih koraka dnevno jer će to povećati i vaš broj otkucaja srca pa ćete time sagorjeti više kalorija", rekao je Laidler.

To bi značilo da ako hodate šest do sedam kilometara na sat, što je oko 130 koraka u minuti, u jednom biste satu trebali napraviti njih 7800.

Također, hodanjem trošimo četiri do sedam kalorija u minuti.

Isto tako, zapamtite da jedan sat sjedenja troši 80 kalorija, dok ćete u jednom satu hodanjem potrošiti oko 330 kalorija.

I ono najbolje kada govorimo o ovoj tjelesnoj aktivnosti, besplatna je i lako dostupna. 

Pročitajte više