Evo što će vjerojatno biti najveći fitness trendovi 2019. godine

Foto: 123RF

KRAJ godine vrijeme je kada počinjemo razmišljati o novoj godini. Za fitness profesionalce to znači i promisliti o trendovima koji će vladati sljedeće godine. Kako bi lakše došao do takvih podataka, Američki fakultet za sportsku medicinu ispituje javno miljenje o zdravlju i fitnessu.

2038 sudionika poredalo je 39 mogućih trendova prema tome koliko ih popularnima vide naredne godine. Rezultati su objavljeni u časopisu ACSM Health and Fitness Journal.

1. Nosiva tehnologija

Pametni satovi, uređaji koji broje kalorije, mjere rad srca i ostalo od 2016. nalaze se među prva tri trenda. Porastom broja zaljubljenika u zdrav život i fitness, ali i napretkom tehnologije, interes za takve uređaje, čini se, neće opadati ni 2019. Dapače, bit će u porastu.

2. Grupni treninzi

Američki fakultet za sportsku medicinu grupnim treningom smatra svaki onaj koji uključuje više od pet polaznika. Prvi put se pojavio među top 20 2017. godine, a zahvaljujući inovacijama u fitness industriji, sada se nalazi na visokom drugom mjestu.

3. HIIT treninzi

O visoko intenzivnim intervalnim treninzima počelo se govoriti 2014., a unatoč malom padu popularnosti 2018., stručnjaci smatraju da će ponovno imati važnu ulogu u fitness industriji sljedeće godine.

Riječ je o treninzima visokog intenziteta koji uključuje kraća razdoblja odmora. Obično traju 30 minuta ili manje. Glavni cilj je efikasna tjelovježba u kratkom vremenskom roku.

4. Fitness programi za starije osobe

Kako stanovništvo stari, tako je i programe potrebno prilagoditi starijim osobama.

“Takvi programi razmatraju potrebe baby boom generacije i starijih”, kaže Američki fakultet za sportsku medicinu. 

Vježbanje je važno u starijoj životnoj dobi jer povećava pokretljivost i pruža niz drugih zdravstvenih prednosti.

5. Bodyweight treninzi

Koristeći težinu vlastitog tijela i izvodeći vježbe poput planka i sklekova, itekako se možete oznojiti. Vježbe za koje nije potrebna dodatna oprema, a mogu se izvoditi bilo gdje istovremeno su jako djelotvorne.

6. Zapošljavanje educiranih fitness profesionalaca

Kako fitness industrija raste, tako je i sve važnije zapošljavati educirane profesionalce. Američki fakultet za sportsku medicinu predviđa da će sljedeće godine, baš kao i ove, to biti jedan od prioriteta.

7. Joga

Drevna vještina godinama se nalazi na ovoj listi zahvaljujući novim mogućnostima, dodacima i okruženju u kojem se izvodi. Tako je, primjerice, nastala vruća joga, odnosno trening tijekom kojeg se zahtjevne poze izvode na 37 stupnjeva.

8. Individualni trening

Individualnim treningom smatra se kada klijent unajmi trenera s kojim trenira jedan na jedan. Taj trend se prvi put pojavio prije 13 godina, a popularnost mu raste zahvaljujući online treninzima uz koje je ta mogućnost postala još dostupnija.

9. Funkcionalni treninzi

Cilj funkcionalnih treninga je popraviti ravnotežu, koordinaciju, snagu i izdržljivost kako biste bili vještiji u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Primjerice, čučnjevi se smatraju funkcionalnom vježbom jer oponašate kretanje kada nešto želite pokupiti s poda. 

10. Vježbanje je lijek

"Vježbanje je lijek" naziv je globalne inicijative Američkog fakulteta za sportsku medicinu koja ima cilj osnažiti liječnike da pacijentima savjetuju tjelovježbu i provjere razinu njihove tjelesne aktivnosti u sklopu redovitih pregleda. 

Pročitajte više