Evo zbog čega kopanje nosa može biti opasno

Foto: 123RF

KOPANJE nosa je sasvim normalna i prirodna stvar, ali postoje granice koliko duboko biste trebali ići. U novom videu objavljenom na YouTubeu, Justin Cuttle iz Instituta za ljudsku anatomiju objašnjava zbog čega dolazi do krvarenja iz nosa.

"Nos je mekan i slab, a istovremeno čvrst i krut. To je zato što ga tvori hrskavica, točnije hijalina hrskavica", kaže Cottle.

To nosu omogućuje deformaciju pod pritiskom, smanjujući rizik od ozljeda s obzirom na to koliko je izvan lica. 

"Hijalina hrskavica je najrasprostranjenije hrskavično tkivo i može se pronaći po cijelom tijelu. Dobra je za smanjenje trenja između zglobova. U slučaju našeg nosa, to smanjenje trenja je korisno s obzirom na količinu protoka zraka", pojašnjava te nastavlja opisivati što se događa kad nam iz nosa počne curiti krv.

"Krvarenje iz nosa poznato je i kao epistaksa. Postoje dvije vrste epistakse - prednja, gdje se krvarenje javlja u prednjem dijelu nosa, i ona čini 90 posto krvarenja iz nosa, te stražnja, koja može dovesti do curenja krvi u grlo. Jednostavan način da dođe do prednje epistakse je kopanje nosa."

Cottle kaže da kopanje nosa ima smisla, jer ljudi tako pokušavaju izvaditi osušene komadiće sluzi koji sadrže prljavštinu i ostale stvari, ali ne budite agresivni kad to činite.

"Ako pretjerate, dolazi do pucanja krvnih žila i tada nos počinje krvariti", zaključio je. 

Cijeli video možete pogledati u nastavku.

Pročitajte više