Finci su najsretnija, ali i najaktivnija nacija. Evo čemu duguju zavidnu formu

Foto: EPA

FINCI nisu uvijek bili u odličnoj formi. Davnih 60-ih, zemlja je imala najgoru stopu srčanih bolesti među muškarcima na svijetu. Zato su 70-ih počeli ozbiljno vježbati, pravilno se hraniti i manje pušiti.

"Muškarci u Finskoj govorili su da je povrće za zečeve, a ne za prave muškarce pa ga jednostavno nisu jeli", rekao je Pekka Puska, ravnatelj Nacionalnog instituta za javno zdravstvo u Helsinkiju, za Guardian.

Ali to više nije slučaj. Štoviše, Finci su čak osmislili kalkulator FINRISK, koji mjeri zdravlje srca. On zapravo pomaže predvidjeti koliko je netko izložen srčanom udaru u narednih 10 godina, na temelju nekoliko čimbenika, uključujući krvni tlak i razinu kolesterola. To su dvije stvari koje se mogu smanjiti redovitom tjelesnom aktivnošću.

Finci su općenito vrlo aktivni

Čak 56 posto odraslih Finaca u dobi od 30 do 64 godine dnevno se bavi s najmanje sat vremena umjerene tjelesne aktivnosti, otkrivaju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. 

Fincima ne smeta ni hladnoća pa su 60-ih osmislili i sport naziva nordijsko hodanje.

"Odlučila sam iskoristiti svoje skijaške štapove na svestraniji način", rekla je Leena Jääskeläinen, jedna od žena koje su se među prvima bavile nordijskim hodanjem.

I finskim poslodavcima je u interesu da njihovi radnici ostanu u formi. Finske tvrtke troše u prosjeku 220 dolara godišnje po zaposleniku na tjelesnu aktivnost, osiguravajući im pristup saunama, sadržaju za vježbanje i nudeći im bonove za teretanu. 

Finski institut za zdravlje na radu posvećen je poboljšanju radnog života Finaca, a mnogi uredi imaju vlastite saune i teretane. Naime, postoje dokazi da saune pomažu smanjiti krvni tlak i stope srčanih bolesti.

"Mnoga istraživanja potvrdila su da će se ulaganje u dobrobit na poslu vratiti čak šest puta, s obzirom na iznose koje kompanije ulažu. Drugim riječima, tako smanjujete bolovanja, poboljšavate zdrav duh svojih djelatnika te imidž svoje tvrtke", izjavila je Matleena Livson iz Finske sportske konfederacije za NPR.

Finsku djecu potiče se na boravak na zraku i aktivnosti

Neke škole u Finskoj čak imaju nastavu na otvorenom. Školske klupe iznose se na svježi zrak. A da to pogoduje djeci, najbolje pokazuje podatak Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) prema kojem Finska dosljedno ima neke od najviših rezultata u matematici, čitanju i prirodoslovnim znanostima u svijetu.

Upravo bi naglasak na fizičkoj kondiciji mogao biti jedan od razloga zašto je ova nacija šestu godinu zaredom proglašena zemljom s najsretnijim stanovništvom. Taj podatak nije iznenadio znanstvenike i trenere. Oni ponavljaju da su ljudi, kada se kreću, manje pod stresom, smireniji i boljeg raspoloženja. Dakle, bez obzira gdje na živite, ustanite i krećite se.

Pročitajte više