Fitness izazov postao viralan, a stručnjaci misle da bi mogao imati opasne posljedice

Foto: Pexels

AKO volite provoditi vrijeme na sve popularnijoj platformi TikTok, velike su šanse da ste naišli na influencere koji odrađuju "75 Hard" izazov.

Izazov koji uključuje kondiciju i prehranu kruži još od ožujka 2019. godine, a dosad je skupio 189,6 milijuna pregleda hashtagova #75Hard i #75HardChallenge. Njegova je popularnost neporeciva, ali izazov se temelji na vrlo malo znanstvenih istraživanja i mogao bi imati izuzetno štetne posljedice, osobito za tinejdžere koji mu se rado pridružuju.

Stvorio ga je motivacijski govornik i autor podcasta Andy Frisella. Međutim, Frisella nije certificirani trener, dijetetičar ili licencirani klinički terapeut. Umjesto toga, jedina relevantna kvalifikacija koju nudi je "20 godina intenzivnog proučavanja i stvarnog iskustva". U podcastu Real AF Frisella predstavlja izazov kao način da promijenite svoj život nabolje i izgubite kilograme.

"Proveo sam više od 20 godina smišljajući kako istrenirati mentalnu čvrstoću. Sve što sam naučio stavljam u program koji zovem 75 Hard", navodi on.

@ej_papi

##75hardchallenge. Day 75/75. One of the most humbling experiences of my life. Thank you guys for all your support throughout this journey ##75hard

♬ Night Trouble By Petit Biscuit - Tyler

Koja su pravila?

Jednom kad se upustite u izazov 75 Hard, morate slijediti strogi niz pravila koje je Frisella zacrtao i to tijekom 75 dana, bilježeći svoj napredak svakog dana, vježbajući dva puta dnevno i suzdržavajući se od alkohola te određenih namirnica. Zanimljivo je da ako jedan dan prekršite pravila, izazov morate ponovno početi od početka.

Slijedite dijetu

Iako ne precizira koju hranu to uključuje, alkohol i "cheat" obroci su zabranjeni. Ipak, nije jasno što se kvalificira kao "cheat".

Vježbajte dva puta dnevno, najmanje 45 minuta

Jedan od tih treninga mora biti na otvorenom, kaže Frisella, iako nije objašnjeno zašto. 

Pijte četiri litre vode dnevno

Ovo je prilično standardno pravilo za većinu fitness izazova. Naime, povećani unos vode nudi neke prilično vrijedne prednosti. To uključuje zaustavljanje pregrijavanja, pomaganje bubrezima da se riješe otpada iz tijela, isporuku kisika po tijelu, jačanje tjelesnih performansi i mnoge druge stvari.

"Četiri litre vode dvostruko su više nego što zdravstveni radnici preporučuju odraslima da konzumiraju na dan", objašnjava savjetnica dijetetičarka i direktorica CityDietitiansa Sophie Medlin.

Petominutno tuširanje hladnom vodom

Opet, ovdje nema ništa novo - u smislu zdravstvenih izazova. Smatra se da ćete hladnim tuširanjem zapaliti svoj unutarnji termostat, ubrzati metabolizam i pokrenuti svoje unutarnje mehanizme za proizvodnju topline. Povećat će se proizvodnja noradrenalina i dopamina, pomažući vam da se osjećate energičnijima, budnijima i motiviranijima prije treninga.

Svakog dana fotografirajte napredak

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Irvine otkrili su da su sudionici koji su svakodnevno snimali nasmiješeni autoportret tijekom četiri tjedna doživjeli značajna poboljšanja raspoloženja, kao i povećano samopouzdanje. Međutim, svakodnevni selfieji mogu dovesti do tjelesne dismorfije - stanja mentalnog zdravlja u kojem je osoba stalno zabrinuta zbog nedostataka u svom fizičkom izgledu.

Izvršite druge "nepovezane zadatke" i "nasumična dobra djela"

Ono što se čini više holističkim ciljem, nesumnjivo bi pružilo dobrodošao poticaj vašoj razini dopamina - što je izravno povezano s povećanom razinom motivacije.

"To uključuje stvari kao što su doniranje, volontiranje, plaćanje obroka neznancu, punjenje vreće za smeće tijekom vašeg treninga na otvorenom itd", piše na Friselinom Instagramu.

Što stručnjaci kažu o ovom izazovu?

Iako je ovaj izazov oduševio TikTokere diljem svijeta, Medlin misli da izazov može imati štetne posljedice.

"Većinu dijeta koje vidimo na Internetu ono je što bismo smatrali hir dijetama", kaže ona te objašnjava: "Tu spadaju keto dijeta, Atkinsova dijeta i paleo dijeta. Za prosječnu su osobu često pretjerano restriktivne i nisu osobito održive jer uključuju izbjegavanje cijelih skupina hrane."

Kad je riječ o zabranjivanju "cheat" obroka, nedostatak prilagodljivosti prehrane mogao bi biti štetan, objašnjava Medlin. 

"Kad nema fleksibilnosti i nije dopušteno bilo što od onoga što povezujemo s društvenom prehranom, to može stvarno štetiti ljudima", smatra ona.

Liječnica Luci Etheridge, savjetnica za poremećaje prehrane u bolnici St George, vjeruje da nakon agresivne promjene prehrane može doći do pokretanja poremećaja prehrane među osjetljivim mladim ljudima, koji čine velik postotak TikTokove korisničke baze.

"Ono što često čujemo u radu s mladima je ideja loše hrane - hrane koja je sama po sebi loša i štetna", kaže ona.

"Jedenje pizze i sjedenje na sofi tijekom jedne večeri sasvim je normalno ponašanje. To vam neće naštetiti; neće značiti da ste loša osoba", objašnjava.

Nije stvar samo u hrani. Svakodnevne fotografije napretka, koliko god motivirale, mogle bi sakriti još zlokobnije rezultate, objašnjava Medlin. 

"Ta razina samonadzora zaista je štetna za ljude i dovodi do poremećaja u prehrani", dodaje te ističe kako smatra da se ovakvim izazovima "namjerno cilja na ranjivu publiku".

"Koncept koji kaže da ste dovoljno jaki ako to učinite, a ako to ne učinite, niste dovoljno dobri uklapa se u narativ o tome da ste i fizički i mentalno jaki što može postati povezano s poremećajima prehrane", kaže dr. Etheridge te ukazuje na to da su posebno ugrožena skupina muške osobe mlađe dobi: "Znamo da se oko 10 posto poremećaja prehrane javlja kod mladića. Ipak, oni ne čine 10 posto mog broja slučajeva. Mladići ne dobivaju pomoć koja im je potrebna kad im je potrebna."

Osim toga, stručnjaci se slažu kako društvene mreže imaju velik utjecaj na mlade kojima su upravo one glavni izvor informiranja te im vjeruju.

No, zanimljivo je i kako je sam Friselle još 2017. u intervju za Forbes objasnio kako je njegova strategija korištenja društvenih medija pomogla njegovoj tvrtki da zaradi 100 milijuna dolara od prodaje, piše Men's Health.

"Pogledao sam sve naše konkurente i sve što su objavljivali bile su fotografije proteinskog praha. Mislio sam da je to jako dosadno i želio sam učiniti nešto drugačije pa sam umjesto toga prilagodio svoj sadržaj motivaciji, načinu života koji su naši kupci željeli živjeti", rekao je tada.

Da, 75 Hard se čini izazovnim, ali mnogi se pitaju radi li se o financijskoj dobiti ili mentalnoj otpornosti kako se reklamira?
 

Pročitajte više