Fizioterapeutkinja upozorava da hodanje nije dobra aktivnost za svaku ženu

Foto: Unsplash

HODANJE je sjajna tjelovježba, ali ne uvijek, upozorila je na Instagramu fizioterapeutkinja Gosia Włodarczyk iz Poljske. Kako tvrdi, hodanje nije najbolji oblik tjelesne aktivnosti za svaku ženu.

"Hodanje ne preporučujem ženama koje su nedavno rodile, posebno duge šetnje u prirodi, koje predstavljaju velik napor za mišiće dna zdjelice", objavila je.

Kako pojašnjava, mišići dna zdjelice posebno su slabi nakon poroda. Oni podupiru mokraćni mjehur, maternicu i rektum te tako utječu na funkcioniranje gotovo cijelog tijela. Duga šetnja može biti povezana sa stresom za koji tijelo jednostavno još nema snage. Ako se ipak odlučite na šetnju, stručnjakinja nabraja koje biste tegobe mogli iskusiti.

"Možda ćete osjetiti težinu u perineumu, kao da imate strano tijelo u vagini ili bol u donjem dijelu trbuha. Sjednite i nekoliko puta udahnite", savjetuje.

Ženama koje su rodile predlaže da krenu sa svakodnevnim vježbama disanja koje aktiviraju mišiće zdjelice i trbušne mišiće, a onda postepeno uključuju fizičku aktivnost, i to tek nakon što dobiju zeleno svjetlo od liječnika.

Pročitajte više