Gastroenterologinja otkriva pet stvari koje smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Foto: Shutterstock

RAK debelog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj. Godišnje od njega u prosjeku oboli oko 3600 osoba, od čega je oko 60 posto muškaraca, a situacija nije nimalo bolja ni u ostatku svijeta.

U nedavnom TikTok videu objavljenom putem bolničkog sustava Houston Methodist, gastroenterologinja Neeharika Kalakota podijelila je nekoliko jednostavnih pravila kojih bismo se trebali pridržavati u održavanju zdravih crijeva. Kao stručnjakinja za zdravlje probavnog sustava, Kalakota je rekla da preporučuje svojim pacijentima da redovito obavljaju preglede raka debelog crijeva nakon 45. godine i da izbjegavaju "čišćenja" debelog crijeva koja mogu dovesti do oštećenja te mnogih drugih štetnih posljedica.

@houstonmethodist #fyp #foryou #health #healthcare #healthexpert #healthandwellness #wellness #expertadvice #healthtips #healthadvice #gastro #gastroenterologist #gastroenterology #guthealth #guthealthmatters ♬ original sound - Houston Methodist

Također je rekla da preporučuje izbjegavanje korištenja određenih lijekova protiv bolova koji se izdaju bez recepta, a među njima i ibuprofen. Prema upozorenjima o lijekovima, takozvani nesteroidni protuupalni lijekovi mogu uzrokovati čireve, krvarenje ili rupe u želucu ili crijevima, osobito ako se uzimaju dulje vrijeme ili u kombinaciji s tri ili više alkoholnih pića dnevno.

Osim redovitih pregleda crijeva, izbjegavanja ''čišćenja'' te korištenja određenih lijekova protiv bolova, gastroenterologinja također preporučuje ograničavanje unosa alkohola na četiri do pet pića tjedno.

''Žene ne bi smjele piti više od četiri alkoholna pića tjedno jer prekomjerno pijenje može s vremenom uzrokovati ožiljke na jetri te dovesti do oboljenja crijeva, a također i povišenog rizika od karcinoma debelog crijeva. Muškarci bi trebali ograničiti konzumaciju na pet alkoholnih pića tjedno'', objasnila je.

I posljednja, ali ne manje važna stvar za prevenciju karcinoma debelog crijeva jest konzumiranje hrane bogate vlaknima. Kako objašnjava Kalakota, osobno nikada ne bi išla na popularnu keto dijetu ili dijetu koja se temelji isključivo na mesnoj prehrani, rekavši da objema dijetama nedostaje vlakana potrebnih za održavanje pravilnog zdravlja crijeva.

''Potrebna vam je prehrana bogata vlaknima kako biste smanjili rizik od karcinoma raka debelog crijeva, ali i zaštitili zdravlje srca i krvožilnog sustava", dodala je.

Pročitajte više