Gdje točno lupa marihuana i šteti li vašim fitness ciljevima?

Foto: 123rf

S OBZIROM da se i u fitness svijetu sve više priča o konzumaciji marihuane u kombinaciji s vježbanjem, u Kaliforniji se čak ovih dana očekuje otvaranje Power Planta - prvog kanabis fitness i wellness centra u kojem će se članovi moći opuštati i vježbati uz joint - kod njih legalno, pomislili bi da bi možda bilo dobro pojasniti kako to točno i gdje točno lupa THC. Te marihuanu samu i konzumaciju iste nekako povezati s vježbanjem i zdravljem. 

>>>Mislite li da napušavanje i vježbanje ne idu ruku pod ruku?<<<

O medicinskom kanabisu i ulju od konoplje svi imaju samo riječi hvale i svi će se jednoglasno složiti da je priroda kao i u ovom pogledu zdrava da zdravija ne može biti. No medicinski legalan kanabis i preparati na bazi ulja kao i ulje samo nisu ni do koljena isti ilegalnom THC-u. Jer kada marihuana lupa ona lupa u više smjerova i na mnoge načine iskrivljuje percepciju svega. 

Jer lupa na mozak, odnosno dijelove mozga koji su zaduženi za kontrolu, percepciju i općenito stanje uma. 

1. Pojačani osjeti i velika potreba 

Prvo gdje lupa je inzularni korteks koji je poznat po svojoj ulozi kontrolora potreba i emocija i koji, kao po pitanju ovisnosti o cigaretama, može uzrokovati i ovisnost o žiži, no do tog je stanja potrebno dugo i redovito pušiti je. 

Do tada će lupanje na inzularni korteks djelovati mahom na vašu kilažu i na vaše živce jer kada pogodi receptore u mozgu vaš će se osjet pojačati u svim smjerovima tako da će vam inače obična šnita kruha sa sirnim namazom postati toliko silno neodoljiva da ćete ih odmah pojesti barem tri, a ako vam netko sa strane prigovori radi toga, to bi vam moglo opako dignuti tlak jer sada trenutno ne razmišljate kako treba. 

2. Tko sam, što sam i ostala velika pitanja

Za ovu je fazu napušavanja kriv utjecaj THC-a na medijalni frontalni režanj koji će svakoga nagnati na velika pitanja kao što je "Tko sam ja uopće? Što radim sa sobom?" i slično. To su pitanja koja će pod utjecajem marihuane obuzeti svijest onoga koji puši i od tud zapravo i dolaze one priče o velikim idejama koje su nastale uslijed napušavanja. A s obzirom da je taj dio mozga pun receptora lako je moguće da si u stanju napušenosti postavite čitav niz velikih pitanja, ali i nametnete gomilu planova, što, u slučaju fitnessa, može biti jedan učinkoviti monolog iz kojeg će se možda izroditi neki veliki fitness plan kojeg će možda jedino s vremenom sputavati onaj prvi udarac - ona želja da guštate na najjače u hrani koja baš ne ide na ruku vašim fitness planovima. 

3. Cinguli-minguli po cingularnoj vijugi 

To je ono kada se smijete i čudite svemu oko vas, kada vam je doslovno smiješna vaša ruka, a prizor s utegom u ruci prepoznajete kao sliku koju nikada do sada niste vidjeli. Zato se napušavanje baš i ne preporučuje za vrijeme vježbanja jer tko zna kakve bi sve nezgode mogli doživjeti dok se smijete i čudite svemu oko sebe. 

I na koncu zaključak - iako se profesionalni sportaši koji javno priznaju da konzumiraju THC kunu da im je zakon vježbati pod njenim utjecajem, i oni se zapravo često ograđuju od toga. Ne od konzumacije već od vježbe dok ih najviše lupa, ali zato nakon treninga, nakon meča ili utakmice vole zapaliti čisto da se lakše smire i brže odagnaju bol iz mišića. 

A čak i znanost tu kaže - kanabis je stvarno odličan protuupalni lijek. Ali ne i Hrvatskoj. Barem ne za tu svrhu. To valjda znate, zar ne? 

Pročitajte više