Ginekologinja otkrila kada je vaginalno čišćenje znak za uzbunu

Foto: Pexels

ISCJEDAK iz rodnice je potpuno normalna pojava. Međutim, vrlo je bitno znati kada predstavlja alarm za uzbuni i kada se zbog njega treba zabrinuti.

Portal Sheerluxe je od ginekologinje dr. Shazije Malik dobio odgovore na neka od ključnih i vrlo bitnih pitanja vezanih za žensko zdravlje.

Što je iscjedak?

Vaginalni iscjedak je tekućina koja se luči iz žlijezda u rodnici i cerviksu kako bi pomogla ukloniti stare stanice i održati reproduktivni trakt čistim i zdravim. Održava rodnicu vlažnom i pomaže joj u zaštiti od infekcija. Količina proizvedenog vaginalnog iscjetka može varirati iz dana u dan ili ovisi o tome u kojoj se fazi menstrualnog ciklusa nalazi žena.

Koje vrste iscjetka postoje?

"Postoji mnogo različitih vrsta iscjedaka koji su kategorizirani na temelju njihove boje i konzistencije", kaže doktorica Malik.

Bijeli iscjedak na početku i na kraju menstrualnog ciklusa je sasvim normalan i rezultat je samočišćenja rodnice, a bistar i rastezljiv iscjedak je obično znak ovulacije.

Smeđi ili krvavi iscjedak također mogu biti normalni ako se pojave tijekom ili neposredno nakon menstrualnog ciklusa. Ponekad se javlja uslijed promjene kontracepcije, infekcije ili u ranoj fazi trudnoće.

U rijetkim slučajevima krvavi iscjedak može ukazivati na alarmantno stanje kao što su rak vrata maternice, miomi, polipi ili druge abnormalne izrasline.

"Uvijek je važno redovno odlaziti na rutinske preglede kako biste na vrijeme otkrili ima li cervikalnih abnormalnosti na početku njihovog razvoja", naglašava Malik.

Žuti ili zeleni iscjedak koji je gust, mekan i popraćen neugodnim mirisom nije uobičajen i tada je nužan pregled liječnik jer bi mogao ukazivati na spolno prenosivu infekciju poput trihomonijaze.

Ostali znakovi koji upućuju da nešto nije u redu:

  • iscjedak bojom i konzistencijom podsjeća na svježi sir
  • iscjedak izgleda pjenasto
  • ima jak miris koji podsjeća na ribu ili kvasac
  • tijekom odnosa se razvija bol u zdjelici ili krvarenje
  • povezan je s povišenom tjelesnom temperaturom.

Pročitajte više