Grčevi tijekom menstruacije nisu uvijek normalni: Evo kada trebamo posjetiti doktora

Foto: Shutterstock

IAKO je potpuno normalno osjećati određenu dozu neugodnosti tijekom menstruacije, liječnik Karan Rajan kaže da to može navesti žene da odbace sve sumnje na zdravstvene probleme i ne traže uzroke bolnih grčeva. Poznati liječnik objasnio je što zapravo uzrokuje menstrualne grčeve i kada oni mogu biti znak za uzbunu, prenosi Sun.

"Tijekom menstruacije oslobađaju se kemikalije koje se nazivaju prostaglandini, čiji je zadatak poticanje maternice na kontrakcije i odbacivanje unutarnje ovojnice", rekao je dr. Rajan. No mnogi ne znaju da su te kemikalije također odgovorne za pokretanje trudova tijekom poroda. Što je viša razina otpuštenih prostaglandina, to ćemo imati jače grčeve, objasnio je.

"Kada se stijenka maternice steže, ona također komprimira krvne žile koje oblažu maternicu. To privremeno prekida dotok krvi i kisika u tkivo maternice i to tkivo ulazi u stanje poznato kao ishemija", dodaje Rajan. To potiče oslobađanje određenih kemikalija koje uzrokuju bolove, kao i oslobađanje više prostaglandina zbog kojih se maternica još više skuplja.

Osim grčeva, prostaglandini mogu imati još jednu nuspojavu, tj. mogu uzrokovati kontrakciju mišića u stijenci debelog crijeva, što rezultira proljevom.

"Grčevi su dio normalnog tijeka menstruacije i mogu varirati od osobe do osobe i od ciklusa do ciklusa. Ali liječnici ponekad zbog toga mogu zanemariti ginekološko zdravlje", upozorio je liječnik opće prakse. ''Prečesto se pretpostavlja da osoba koja ima jake bolove samo ima obilne mjesečnice i da je to bezazleno, dok zapravo može postojati drugi temeljni uzrok bolova.''

Naveo je niz stanja koja bi mogla učiniti naše mjesečnice posebno bolnima, a to su endometrioza, adenomioza, miomi i upalna bolest zdjelice. Isto tako, liječnik naglašava da bismo trebali potražiti pomoć liječnika ako su bolovi tijekom menstruacije toliko intenzivni da nas ometaju u uobičajenim aktivnostima.

Pročitajte više