Hrana za koju ste mislili da je zdrava, a zapravo nije

Foto: 123RF
 
MUSCLE and Fitness otkrio je najveću tajnu prehrambene industrije: mnoge tzv. zdrave namirnice nisu ništa bolje od svojih „nezdravih“ alternativa. Razlog tome je što neke sadrže veoma malo nutritivnih vrijednosti, dok neke u svom sastavu sadrže štetne kemikalije.
 
Dobro obratite pažnju na sastojke hrane koju konzumirate, savjetuju iz Muscle and Fitnessa.
Naprimjer, kruh na kojem piše da je napravljen od cjelovitog zrna u sebi može sadržati čak 70 %  rafiniranog brašna. 
 
Osim kruha, Muscle and Fitness napravio je listu od još osam "zdravih" namirnica koje to zapravo nisu. 
 
Žitarice
 
Veliki broj Amerikanaca, čak 31 % njih, započinje jutro na isti način: sa zdjelicom punom žitarica i mlijeka. Međutim, mnoge žitarice nisu hranjive -  pa čak i ako su označene kao zdrave. Zbog toga dobro obratite koliko šećera sadrže žitarice koje ujutro konzumirate. 
 
Mlijeko s niskim postotkom masnoća
 
Izbjegavajte mlijeko s niskim udjelom masnoća i slobodno konzumirajte punomasno mlijeko.
Iako mlijeko s niskim udjelom masnoća ima manje kalorija, punomasno mlijeko ima više zasićenih i mononezasićenih masti koje vam daju duži osjećaj sitosti. Još jedan razlog više da pijete punomasno mlijeko je i taj što u mlijeko s niskim postotkom masnoće dodaju mlijeko u prahu da bi bilo što sličnije punomasnom mlijeku. 
 
Ni istraživanja ne podupiru tvrdnju da je mlijeko s niskim udjelom masnoće zdravije od punomasnog mlijeka, naime 2012. godine istraživači su dokazali da je pretilost djece uzrokovana baš mlijekom s niskim udjelom masnoće. 
 
Margarin
 
Biljne masnoće uopće nisu dobre za vaše tijelo, dapače, one se slabije razgrađuju u čovjekovom organizmu od masti životinjskog porijekla. 
 
Proteinske pločice
 
Mnoge proteinske pločice samo su dobro upakirani slatkiši. Najčešće sadrže veliku količinu šećera, trans masti i umjetne zaslađivače. 
 
Sportska pića
 
Studija Sveučilišta Oxford otkrila je da ne postoje dokazi koji bi potvrdili da sportska pića zaista pomažu u boljoj izvedbi vježbi jer polovica firmi koje proizvode sportska pića nisu pružile dokaze o svojim tvrdnjama da su ona zdrava.
 
Na ovom popisu našli su se još i voćni sokovi, namirnice označene kao nemasne, te sušeno voće.

Pročitajte više