Imate li ih i vi? Evo što otkrivaju vodoravni ili okomiti nabori na noktima

Foto: Shutterstock

DERMATOLOZI tvrde kako nam nokti mogu dati uvid u cjelokupno zdravlje. Ako se nešto događa u našem tijelu, naši bi se nokti mogli početi mijenjati, a ponekad se na njima mogu pojaviti nabori. Oni mogu biti vodoravni i okomiti, a njihovi su uzroci različiti, donosi Healthy.

Okomiti nabori na noktima

Okomite brazde na noktima ujedno su i najčešći oblik nabora na našim noktima, a dermatolozi objašnjavaju kako se pojavljuju kod 20 posto odraslih. U velikoj većini slučajeva to je samo znak starenja, objašnjava dermatologinja Ivy Lee koja dodaje kako se naši nokti većinom sastoje od keratina i bjelančevina koje se nalaze u kosi te u vanjskom sloju kože.

Lee upozorava da nabori na noktima ponekad mogu biti znak određenih zdravstvenih problema poput anemije, reumatoidnog artritisa ili kardiovaskularnih problema. U rijetkim slučajevima okomiti nabori na noktima također znaju ukazivati na nedostatak proteina ili folne kiseline.

Vodoravni nabori na noktima

Za razliku od okomitih nabora, vodoravni su nešto rjeđa pojava. Kako objašnjava dermatologinja, ovakve su brazde poznate i kao Beauove linije. One uglavnom znaju biti znak stare povrede ili traume, ali i mogu ukazivati na neki zdravstveni problem poput ekcema, psorijaze ili kronične paronihije. Lee naglašava da je, ako se uz ove nabore pojave crvenilo ili osip, potrebno odmah posjetiti liječnika.

Isto tako, vodoravni nabori na noktima javljaju se kada štitnjača radi previše ili premalo, a to ima utjecaj na hormone koji upravljaju rastom noktiju, kože i kose. U slučaju da se Beauove linije pojave istovremeno na svih 20 noktiju, to može biti znak upozorenja na moguću infekciju poput upale pluća ili sifilisa, a u rjeđim slučajevima zna ukazivati na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima.

Pročitajte više