Ispijanje kave može pomoći u liječenju raka debelog crijeva, tvrdi istraživanje

Foto: Pexels

LJUDIMA s dijagnozom raka debelog crijeva šalica kave može ponuditi neke neočekivane prednosti.

Pijenje više kave, do četiri šalice dnevno, povezano je s boljim ishodima kod pacijenata s rakom debelog crijeva, prema studiji objavljenoj 17. rujna u JAMA Oncologyju.

Istraživači iz više medicinskih ustanova, uključujući kliniku Mayo i Institut za rak Dana-Farber, pregledali su 1171 pacijenta s rakom debelog crijeva u promatračkoj studiji u sklopu kliničkog ispitivanja. Bez obzira na varijable kao što su rasa, upotreba alkohola, pa čak i dodaci za kavu poput mlijeka i šećera, otkrili su da je svatko tko pije dvije ili tri šalice kave dnevno imao sveukupno veće šanse za preživljavanje od pacijenata koji nisu pili kavu.

Kako ističu, pokazalo se da je kod onih koji su pili kavu rak sporije napredovao i događalo se manje zdravstvenih komplikacija.

Štoviše, što su više konzumirali kavu, to je bilo više prednosti. Pacijenti koji su pili četiri ili više šalica kave dnevno imali su najbolje stope preživljavanja i najmanji rizik od komplikacija bolesti. To je vrijedilo i za kavu s kofeinom i za kavu bez kofeina, pokazalo je istraživanje.

No ovi rezultati nisu dovoljni za uspostavljanje uzročno-posljedične veze između pijenja kave i boljih ishoda raka.

Ipak, i prethodna istraživanja pokazala su da je konzumacija kave sigurna u umjerenim količinama (do pet šalica dnevno), ali i da je povezana i s manjim rizikom od određenih karcinoma, zdravim metabolizmom i manjim brojem slučajeva kardiovaskularnih bolesti.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi kava mogla imati zaštitne učinke kod oboljelih od raka dijelom i zato što pomaže u regulaciji razine inzulina, ali i zato što ima puno antioksidansa.

Važno je naglasiti kako je potrebno više istraživanja da bi se shvatilo kako kava može igrati ulogu u ishodima raka. U međuvremenu, prema istraživačima, kava se ne bi smjela smatrati sredstvom za liječenje ili prevenciju raka, piše Insider.

"Iako je preuranjeno preporučivati ​​visok unos kave kao potencijalni lijek za rak debelog crijeva, naše istraživanje sugerira da pijenje kave nije štetno i može biti korisno", istaknula je dr. Kimmie Ng, autorica studije, u priopćenju za javnost.
 

Pročitajte više