Istraživanje: Ako ovo možete namirisati, ovisni ste o kavi

Foto: Pexels

AKO se svakog dana, umjesto jednom šalicom, počastite s barem tri ili četiri šalice kave, velika je vjerojatnost da vam je ova kofeinska navika izmakla kontroli. Ali, kako to možete znati sa sigurnošću? Istraživači sa Sveučilišta UK u Portsmouthu otkrili su da postoji jedan način da otkrijete jeste li ovisni o svojoj jutarnjoj šalici sreće - obratite pozornost na to primijetite li miris slabe kave ili ne.

Ovaj tim znanstvenika je krenuo utvrđivati ​​razlike u načinu na koji ljudi reagiraju na miris kave ovisno o tome jesu li ili nisu veliki potrošači ovog napitka. U konačnici su otkrili da su uobičajeni kavopije daleko osjetljiviji na miris kave i mogu nanjušiti čak i sitne tragove kofeina u najslabijoj šalici kave.

"Otkrili smo da što je veća upotreba kofeina, to je brže osoba prepoznala miris kave", objasnio je dr. Lorenzo Stafford, stručnjak za mirise i koautor studije.

Stafford i njegov tim također su otkrili da oni s jakom željom za kavom imaju veću sposobnost otkrivanja kofeina: osjetljiviji su na miris kave i brže ju namirišu.

"Oni koji konzumiraju više kofeina uspjeli su otkriti miris jako razrijeđene kave u mnogo nižim koncentracijama", rekao je Stafford. Ta se sposobnost povećavala s njihovom razinom žudnje. Dakle, što su više željeli kofein, imali su izraženiji osjet njuha", dodao je.

Njihova su otkrića bila u skladu sa studijama o drugim vrstama droga, koje su utvrdile da količine tragova različitih tvari mogu izazvati žudnju kod ovisnika, navodi Best Life.

Dakle, kad sljedeći put nanjušite miris kave iz udaljenog kafića ili primijetite da vam udaljena šalica kave sumnjivo miriše, vrijedi se zapitati je li vaša kofeinska navika otišla predaleko.

Pročitajte više