Istraživanje: Čokolada bi mogla poboljšati vaše raspoloženje, ali ne bilo kakva

Foto: Pexels

TEŠKO je naći osobu koja ne voli čokoladu, a kad smo lošijeg raspoloženja, pogotovo rado posežemo za njom. Novo istraživanje ukazuje na to da bi mogli postojati i znanstveni razlozi za konzumaciju čokolade upravo u ovu svrhu.

Visoka koncentracija kakaa

Istraživači u Koreji otkrili su da su zdrave odrasle osobe koje su dnevno jele ukupno 30 grama tamne čokolade s 85 posto kakaa bile sretnije u usporedbi sa zdravim odraslim osobama koje su jele čokoladu s manje kakaa ili je uopće nisu jele, piše Daily Mail.

Smatra se da su poboljšanja raspoloženja povezana s mikrobnim promjenama u crijevima zbog jedenja čokolade, prema uzorcima iz izmeta.

Naime, dobrobiti su otkrivene samo od jedenja čokolade koja sadrži 85 posto kakaa, a ne popularnih poslastica od mliječne čokolade, koje bi trebalo jesti umjereno.

Čokoladni proizvodi s visokim postotkom kakaa obično su bolji za zdravlje jer sadrže manje šećera, masti i drugih dodataka, kao što su boje i palmino ulje.

Kakao, koji se koristi u proizvodnji čokolade, bogat je vlaknima, željezom i fitokemikalijama - snažnim kemijskim spojevima koji se nalaze u biljkama i za koje je poznato da podržavaju imunološki sustav i smanjuju rizik od bolesti poput raka, demencije, artritisa, srčanih bolesti i moždanog udara.

Ovo istraživanje proveli su istraživači na Odjelu za hranu i prehranu na College of Human Ecology Nacionalnog sveučilišta u Seulu.

"Prva studija koja je pružila dokaze o ovim prednostima"

"Tamna čokolada odavno je poznata po svojstvima koja mijenjaju raspoloženje", kažu znanstvenici u svom istraživačkom radu. "Međutim, dokazi o emocionalnim učincima dnevnog unosa tamne čokolade su ograničeni. Prema našim saznanjima, ovo je prva studija koja pruža dokaze da konzumacija tamne čokolade u svakodnevnom životu utječe na fiziološka i psihička stanja.

Moguće je da je učinak promjene raspoloženja pri konzumiranju čokolade s 85 posto kakaa posredovan promjenama u raznolikosti i obilju crijevnih bakterija."

Studija je objavljena u akademskom časopisu Journal of Nutritional Biochemistry.

Pročitajte više