Izbjegavajte ove namirnice ako ste skloni osjećaju tjeskobe

Foto: Shutterstock

S OBZIROM na to da sve veći broj ljudi prijavljuje da pati od nekog oblika tjeskobe, jasno je da takvo stanje mora biti izazvano višestrukim podražajima. Neki od njih su i hrana i pića koje konzumiramo na dnevnoj bazi, a nismo svjesni da nam mogu prouzrokovati takve probleme.

Voćni sokovi krcati šećerom, alkohol, bijelo brašno...

Možda mislite da ste zdravi ako pijete goleme količine voćnih sokova, ali visok sadržaj šećera u tim napitcima znači da ćete u nekom kratkom periodu koji slijedi osjećati nalet energije, ali on će se jako brzo spustiti.

Stručnjaci predlažu konzumaciju cijelih plodova voća i pijenje vode. Također, vjerojatno ste čuli da alkohol može kompromitirati vaše obrasce spavanja, ali nedovoljno sna također je izravno povezano s osjećajem tjeskobe. U nekim situacijama piće ili dva pomoći će da se smirite ili opustite, ali pretjerivanje dovodi do posljedica sljedeći dan. Te posljedice ne dolaze samo u obliku mamurluka već i lošeg osjećaja iznutra, opet povezanog s tjeskobom.

Dijetalne verzije gaziranih pića također mogu biti loša opcija

Još jedan obmanjujući napitak na popisu koji vodi tjeskobi su gazirana pića, a neki često posežu za dijetalnim verzijama, misleći da se radi o zdravoj i sigurnoj opciji. Istina, pijenjem dijetalnih gaziranih pića štedite svoje tijelo od unosa velikih količina kalorija, ali u tim pićima i dalje je prisutan kofein, koji može povećati osjećaj anksioznosti.

Bijeli kruh jedna je od namirnica koja je sljedeća na popisu onih s kojima trebate biti umjereni ako ste skloni padu raspoloženja, a njemu uz bok nalaze se i različiti gotovi preljevi za salate, kakve možete pronaći u gotovo svim trgovinama.

Naravno, sve ove namirnice sasvim su u redu za povremenu konzumaciju kod zdravih ljudi, ali osobe sklone tjeskobi trebale bi biti posebno oprezne, jer mogu predstavljati okidače ako se konzumiraju u malo većim količinama.

Pročitajte više